Autori analiziraju mogućnosti primjene toga koncepta na druge obalne hazarde koji mogu izazvati ljudske žrtve i štete u iznosima i većim od nekoliko milijardi eura. Rad je objavljen u prestižnom časopisu 'Frontiers in Marine Science' koji je rangiran u prvih deset posto časopisa u području biologije mora i voda.

Obalna područja su pod sve većim utjecajem klimatskih hazarda, napose porasta razine mora, te se predviđa da će hazardi povezani s ekstremnim razinama mora imati izravan utjecaj na oko 630 milijuna ljudi do 2100. godine.

Brojne operativne prognoze i sustavi ranog upozoravanja služe kao podloga za upravljanje kriznim situacijama u svjetskim morima. Poplavljivanje Venecije je primjer iz susjedstva, gdje se temeljem prognoze fenomena 'visoke vode' aktivira sustav zaštitnih brana 'Mojsije' na ulazu u lagunu.

Međutim, svi ti sustavi upozoravanja su temeljeni na modelima koji su izuzetno zahtjevni u smislu potrebnih računalnih resursa. Za detaljno kartiranje hazarda uzduž obale potrebni su numerički modeli kilometarske do metarske razlučivosti.

Predloženi pristup bi zahtijevao za nekoliko redova veličine manje računalne resurse, uz zadržavanje ili čak popravljanje pouzdanosti same prognoze i procjene obalnog hazarda', objasnio je Ivica Vilibić s Ruđera. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju