Rusi imaju opasno oružje protiv američkih dronova u Siriji

Ruska vojska ometa GPS sustave dronova, zbog čega vojnici koji upravljaju ovim letjelicama ne mogu znati njihovu točnu lokaciju, a u nekim ekstremnim slučajevima može doći i do njihova rušenja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.04.2018. / 13:20

Dron (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ruska vojska ima opasno oružje kojim se koristi u Siriji protiv američkih bespilotnih letjelica i kojim ozbiljno ugrožava operacije američke vojske u toj zemlji.

Riječ je o uređajima za ometanje signala dronova koji nadziru situaciju u Siriji – prema informacijama objavljenim u medijima, ruska oprema iznimno je sofisticirana i pokazala se uspješnom čak i protiv bespilotnih letjelica koje koriste šifrirane signale i uređaje protiv ometanja signala.

Ometanja su počela prije nekoliko tjedana, a na NBC-ju prenose izjavu jednog od zaposlenika američke vojske koji tvrdi kako su Rusi počeli s ometanjima jer su zabrinuti zbog moguće osvete nakon što su civili u Siriji napadnuti kemijskim otrovima.

Ruska vojska ometa GPS sustave dronova, zbog čega vojnici koji upravljaju ovim letjelicama ne mogu znati njihovu točnu lokaciju, a u nekim ekstremnim slučajevima može doći i do njihova rušenja.

Trenutno nema informacija jesu li zbog ruskog ometanja Amerikanci izgubili koju bespilotnu letjelicu, no potvrdili su kako to utječe na njihove vojne operacije u toj zemlji. Također, iz Pentagona napominju kako američka vojska uvijek štiti sve jedinice koje sudjeluju u misijama – i one s ljudskom posadom, ali i bespilotne letjelice, no nema nikakvih podataka o njihovu odgovoru na ova ometanja dronova.

Dr. Todd Humphreys sa sveučilišta u Austinu komentirao je za NBC da, iako se ovakvi napadi događaju u kibernetičkom prostoru, njihovi su rezultati i dalje jako opasni. Premda izgledaju manje nasilno u odnosu na oružane napade, nekada posljedice mogu biti jednako devastirajuće i opasne.

To je poput pucanja radiovalovima umjesto mecima, objasnio je Humphreys.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti