Rusi odobrili i treće po redu cjepivo protiv COVID-19 domaće proizvodnje, a proizvođač tvrdi: "Radimo ovo već 60 godina, ne moramo ništa nikome dokazivati"

Dok Hrvatska ozbiljno razmatra nabavku ruskog cjepiva Sputnik V protiv COVID-19, Rusija je odobrila i svoje treće COVID-19 cjepivo za nacionalnu uporabu - CoviVac.

Branimir Vorša | 03.03.2021. / 14:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Treće po redu u Rusiji odobreno cjepivo protiv COVID-19 njihove domaće proizvodnje, CoviVac, bazirano je na savršeno konvencionalnoj platformi, a oni koji su ga primili nisu iskusili nikakve nuspojave, kaže Aidar Išmukametov, šef Znanstvenog centra Čumakov, centra koji je kreirao to cjepivo.

CoviVac je dobio odobrenje za uporabu u Rusiji 20. veljače, a prva pošiljka bi trebala biti dostupna građanima sredinom ožujka, informacije su koje dolaze od ruske vlade i koje prenose ruski mediji.

Cjepivo je bazirano na tradicionalnoj tehnologiji koja se koristi već dugo vremena diljem svijeta.

Globalno gledano, gotovo 100 posto cjepiva u sebi sadrži ili deaktivirane, ili žive patogene, pojašnjava Išmukametov. Dodaje da cjepivo CoviVac simulira prirodan proces zaraze, upoznajući imuološki sustav s virusom i učeći tijelo da se bori protiv patogena bez rizika njegovog širenja po tijelu i izazivanja bolesti COVID-19, pojasnio je Išmukametov.

Dva tjedna nakon prve doze, osobi dajemo i drugu dozu da pojačamo reakciju imuniteta. Kao rezultat toga tijelo postaje u potpunosti sposobno samostalno se boriti s virusom, ističe Išmukametov.

Za cjepivo je korišten primjerak koronavirusa koji je posebno podložan inaktivaciji i kontroliranoj reprodukciji. Išmukametov vjeruje i da je cjepivo djelotvorno protiv novih varijanti novog koronavirusa, uključujući i južnoafričku varijantu.

Ipak naglašava da su devijacije genetske sekvence gotovo beznačajne i iznose manje od jedan posto. To je zbog toga što je cjepivo bazirano na čitavom virusu.

Stoga bi bilo čudno pomisliti da cjepivo na bazi čitavog virusa možda neće raditi protiv novih varijanti, obzirom na to o koliko malim razlikama je riječ, pojasnio je.

Cjepivo CoviVac je dobilo odobrenje za hitno korištenje u Rusiji iako se još uvijek nalazi u drugoj fazi kliničkih testiranja. Ono još uvijek mora proći kroz treću fazu u kojoj će se utvrditi njegova učinkovitost. No, dosadašnja testiranja su pokazala kako ono ne izaziva nuspojave, tvrdi Išmukametov.

Taj podatak dobivene je na osnovu 300 volontera koji su primili cjepivo i koji nisu prijavili niti jedan slučaj nuspojava, osim sporadičnih slučajeva boli na mjestu uboda injekcije.

Spomenuti Centar planira objaviti više podataka o cjepivu kroz dva do tri mjeseca, uz obrazloženje da oni "ne moraju nikome dokazivati ništa oko rada instituta ili njihovih cjepiva".

Ovo radimo već 60 godina i porazili smo polio i žutu groznicu, kaže Išmukametov.

Ipak, Europa i Zapad će teško uzeti to cjepivo za ozbiljno bez konkretnih znanstvenih dokaza o njegovoj učinkovitosti i sigurnosti.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti