Rusi opet prvi: Registrirali i cjepivo protiv COVID-19 namijenjeno isključivo životinjama

Rusija je registrirala prvo cjepivo protiv novog koronavirusa u svijetu namjenjenog životinjama, prenose ruski mediji.

Branimir Vorša | 31.03.2021. / 09:00

Rusko cjepivo protiv koronavirusa
Rusko cjepivo protiv koronavirusa (Foto: DNEVNIK.hr)

Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor, Rosselkhoznadzor, objavila je u srijedu da je Rusija registrirala prvo cjepivo protiv COVID-19 za životinje.

Cjepivo je nazvano Carnivac-Cov, a napravio ga je ruski Federalni centar za zdravlje životinja te ono tijekom faze testiranja nije pokazalo ozbiljne nuspojave.

Psi, mačke, arktičke lisice, kune, lisice i druge životinje bile su uključene u kliničko testiranje Coronavac-Cov cjepiva, koje je započelo u listopadu prošle godine. Rezultati tih testiranja dozvoljavaju nam da zaključimo kako je cjepivo bezazleno za životinje te da ima visoku imunogenu aktivnost i da se koronavirus antitijela razvijaju u 100 posto slučajeva, ističe Konstantin Savenkov iz Rosselkhoznadzora.

Iz Rosselkhoznadzora poručuju da će masovna proizvodnja tog cjepiva biti pokrenuta u travnju te da su tvrtke iz Grčke, Kanade, Australije, Poljske, SAD-a i Singapura već su pokazale interes za kupovinom tog cjepiva.

U međuvremenu, SAD i Finska isto tako pokušavaju razviti COVID cjepiva za životinje zbog sve veće zabrinutosti oko mutiranih sojeva koronavirusa.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti