Rusi ponovno upozoravaju da bi im Muskovi sateliti mogli postati jedna od meta napada

Rusi, ali i Kinezi ranije su upozoravali kako bi im Starlinkovi sateliti mogli postati legitimna meta napada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.03.2024. / 13:35

Strlink steliti na noćnom nebu, arhiva
Strlink steliti na noćnom nebu, arhiva (Foto: Afp)

Nakon što je prije nekoliko dana objavljeno kako Muskov SpaceX razvija tajni sustav špijunskih satelita za američki Nacionalni ured za izviđanje, oglasili su se Rusi s novom porukom za Elona Muska. Rusija je i ranije upozorila SpaceX kako ih korištenje njihovih satelita za vojne svrhe stavlja na popis legitimnih vojnih meta, a sada je stiže novo upozorenje glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marie Zakharove.

Rušenje satelita, ilustracija Rusija ozbiljno zaprijetila Americi: Ovo bi mogla biti nova meta

Svjesni smo nastojanja Washingtona da privuče privatni sektor za sa svoje vojno-svemirske ambicije, komentirala je Zakharova i poručila da bi takvi sateliti koji se koriste za špijuniranje mogli postati legitimna meta mjera odmazde - uključujući i vojnu odmazdu.

Od početka rusko-ukrajinskog rata SpaceX je Ukrajini isporučio više od 40 tisuća terminala, čime je omogućio povezanost kritične infrastrukture i stanovnika te zemlje s internetom i tijekom najtežih napada. Upravo je to jedan od razloga zbog kojih su Rusi ranije upozorili na “iznimno opasan trend” korištenja svemirske tehnologije koja bi trebala biti civilna u vojne svrhe. I tada su upozorili kako bi zbog toga takve navodno civilna inftrastrukture mogla biti legitimnom metom ruske odmazde. Rusi nisu jedini koji bi mogli napasti Muskove satelite te se o Starlinku kao legitimnom vojnim cilju govori i u Kini.

Treba naglasiti kako je spomenuti ugovor koji je SpaceX potpisao s američkim uredom, a koji je težak 1,8 milijardi dolara, potpisan još 2021. godine, dakle prije početka rata u Ukrajini, a informacije o njemu objavljene su tek nedavno. Cilj ovog programa jest unaprijediti mogućnosti američke vlade da brzo pronađe potencijalne mete bilo gdje na zemlji.

Trag satelita Starlink na noćnom nebu Kinezima jako smeta Starlink, evo što sve planiraju poduzeti u rješavanju tog problema

Inače, početkom prošle godine SpaceX je stopirao ukrajinsko korištenje njihova servisa Starlink za upravljanje dronovima koje koriste u sukobu. Tada su iz Muskove kompanije naglasili kako namjena njihova servisa nikada nije bila njegovo iskorištavanje u vojne svrhe. No čini se kako Muskove terminale i uslugu satelitskog interneta u vojne svrhe nisu koristili samo Ukrajinici, već i - Rusi. Iako je Musk prošlog mjeseca demantirao takve navode, Ukrajinici tvrde da imaju dokaze za to, a oko ruskog korištenja Starlinka u SAD-u se provodi i istraga.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti