Rusi proveli uspješno testiranje svojeg odgovora Muskovom Starlinku

Rusija unapređuje svoju satelitsku komunikaciju uspješnim laserskim međusatelitskim testovima, s ciljem konkuriranja Starlinku tvrtke SpaceX u globalnoj pokrivenosti superbrzim internetom.

Branimir Vorša | 05.06.2024. / 16:46

Laserski povezana satelitska mreža, ilustracija
Laserski povezana satelitska mreža, ilustracija (Foto: Getty Images)

Puska tvrtka, Biro 1440, proglasila je značajan napredak u svojem nastojanju da konkurira SpaceX-ovom Starlinku. Koristeći vlastitu tehnologiju laserske međusatelitske veze, dovršili su početnu fazu testova, odašiljajući više od 200 gigabajta podataka velikom brzinom od 10 gigabita u sekundi na udaljenosti većoj od 30 kilometara.

Njihovo postignuće označava prvi ruski proboj u laserskoj međusatelitskoj komunikaciji u svemiru, potvrđujući učinkovitost i obećanje njihove tehnologije. S planovima za opsežna testiranja koja se protežu stotinama kilometara između satelita, Biro 1440 spreman je dodatno potvrditi i poboljšati mogućnosti svog sustava.

Slično Starlinku, koji koristi međusatelitske laserske veze za globalnu internetsku pokrivenost, Biro 1440 ima za cilj isporučiti širokopojasne usluge velike brzine i niske latencije širom svijeta. Unatoč tome što im je zabranjeno korištenje Starlinka, izvješća upućuju na to da ruski subjekti nabavljaju terminale nezakonitim kanalima, potičući dinamiku sukoba u regijama poput Ukrajine.

Prethodno poznata kao MegaFon 1440, kompanija je otkrila namjere ulaganja 76 milijuna dolara u razvoj satelitskog sustava prijenosa podataka u 2020. godini. Nakon što su lansirali svoj početni trio satelita 2023. godine, Biro 1440 zamišlja njihov projekt kao transformativnu prekretnicu sličnu povijesnom lansiranju Sputnika 1 1957. godine.

VIše manje kopirajući Starlinkove ambicije, Biro 1440 teži uspostavi sveprisutne širokopojasne mreže koja omogućava besprijekornu globalnu povezanost.

Usred konkurentskog krajolika, različiti subjekti bore se za dominaciju na rastućem tržištu globalnog brzog interneta putem konstelacija satelita u niskoj Zemljinoj orbiti. Osim Starlinka, konkurenti kao što su Amazonov Project Kuiper, Eutelsatov OneWeb i Telesatov Lightspeed intenziviraju utrku za redefiniranje globalnog komunikacijskog povezivanja.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti