Rusi su najopasniji: Vojska hakerskih plaćenika prijeti katastrofalnim kibernetičkim napadima!

Šef sigurnosne kompanije Kaspersky Labs upozorio je na sve opasnije i sofisticiranije hakerske napade rekavši da je "katastrofalan udar na kritičnu atmosferu" samo pitanje vremena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.11.2019. / 13:04

Ruski hakeri
Ruski hakeri (Foto: Ilustracija: Getty)

Samo je pitanje vremena prije nego što nas udari neki opasan i katastrofalan kibernetički napad na kritičnu infrastrukturu, a kada do toga dođe – bit će bolno! O takvim upozorenjima slušamo već neko vrijeme od različitih stručnjaka za kibernetičku sigurnost, a ovaj tjedan na isto je upozorio i Eugene Kaspersky, šef sigurnosne kompanije Kaspersky Lab.

Hakeri Ruski hakeri poslali upozorenje: Japan mora biti spreman na kibernetičke napade tijekom Olimpijade

U razgovoru za Politico rekao je kako smo u biti jako sretni što dosad nije zabilježen neki takav veliki napad na infrastrukturu poput elektrana, tvornica i slično, a ako nešto ne poduzmemo, gotovo je sigurno da takve napade možemo očekivati već u bliskoj budućnosti. Kako bi se obranile od takvih napada, spriječile ih i minimizirale štetu, potrebno je povezivanje kibernetičkih stručnjaka iz različitih zemalja: "Mislim da nemamo opcije. Države će morati surađivati", smatra Kaspersky, uz zaključak da je situacija upravo suprotna te da neke države ne žele međusobno surađivati.

Svakog dana njegova kompanija bilježi 300 do 400 tisuća novih napada kakvi do prije nisu zabilježeni te je novi maliciozni kod konstantno u porastu, a napadi postaju sve sofisticiraniji i nemilosrdniji, pri čemu je posebno naglasio opasnosti hakiranja bolnica. Vjeruje kako je u industriji kriminala zaposleno oko pola milijuna ljudi diljem svijeta, od solo hakera do "vojske profesionalaca" koje unajmljuju države.

Amazon Echo Opasan propust: Hakeri su vas mogli prisluškivati preko - pametnih zvučnika

Na temelju njihova iskustva te informacija koje su prikupili na internetu, kaže da hakeri koji komuniciraju na engleskom, mandarinskom, španjolskom, turskom i drugim jezicima spadaju u nižu i srednju kategoriju hakera, dok "iznimno profesionalni kibernetički kriminalci" komuniciraju najviše na ruskom jeziku.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti