Opasan propust: Hakeri su mogli prisluškivati korisnike pametnih zvučnika

Iskorištavanjem sigurnosnog propusta hakeri su mogli prisluškivati korisnike pametnih zvučnika te od njih zatražiti šifre za Amazon i Google.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.10.2019. / 11:37

Amazon Echo (Foto: Amazon)

Istraživanja provedena nad vlasnicima pametnih zvučnika pokazala su kako su oni svjesni prijetnje koju njihovi gadgeti predstavljaju za privatnost, no jednostavno su se pomirili s takvom situacijom i, ako moraju birati između moderne tehnologije i privatnosti, odlučili su se za tehnologiju. Da zvučnici s Alexom i Googleovim Assistantom zaista predstavljaju opasnost za privatnost, pokazalo se i kad smo saznali da neke privatne razgovore s glasovnim asistentima preslušavaju ljudi kako bi poboljšali prepoznavanje govora.

Amazonovi uređaji (Foto: AFP) Pazite što govorite Siri i Alexi, mogli bi to upotrijebiti protiv vas na sudu

Istraživačka kompanija Security Research Lab nedavno je otkrila opasan sigurnosni propust u pametnim asistenima Amazona i Googlea koji su hakeri mogli iskoristiti za prisluškivanje vlasnika zvučnika ili ih na prijevaru nagovoriti da im predaju osjetljive podatke. Propust je otkriven u postavkama koje developerima aplikacija omogućuju nadogradnju i poboljšanje postojećih aplikacija.

Hakeri su tako mogli promijeniti aplikaciju tako da odgovori korisniku da nije dostupna na njegovu jeziku, nakon čega bi glasovni asistent ušutio. Vlasnik pametnog zvučnika pomislio bi da je isključen, no on bi cijelo vrijeme bio aktivan u pozadini te je mogao prisluškivati ukućane bez njihova znanja i snimke razgovora slati hakeru. Nakon toga perioda tišine aplikacija bi upozorila korisnike o potrebi updatea i od njih zatražila šifru za Google i Amazon, a korisnik bi pomislio da ga šifru traži zvučnik, a ne ta aplikacija pod kontrolom hakera za koju nije znao da je još aktivna.

Amazon Echo Amazon poziva korisnike da pomognu Alexi da bude još pametnija

Iz SR Laba kažu kako su problem prijavili ranije ove godine, no da ga Amazon i Google nisu riješili, dok su iz prozvanih kompanija za CNN komentirali kako su poduzeli potrebne radnje kako bi spriječili i blokirali mogućnost iskorištavanja navedenog propusta. Srećom, čini se da hakeri ipak nisu iskoristili propuste, no ovo je još jedno veliko upozorenje o opasnostima koje nam prijete od pametnih zvučnika putem kojih bi nepoznate osobe mogle prisluškivati sve razgovore ukućana.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti