Rusi uspješno testirali svoju novu liniju obrane: Od kibernetičkih napada branit će se gašenjem pristupa globalnom internetu

Rusija je provela novu uspješnu seriju testova odvajanja od globalnog interneta. Testiranja su trajala mjesec dana, od 15. lipnja do 15. srpnja i prema dokumentima i izvorima koje navode ruski mediji, ruski internet radi.

Branimir Vorša | 26.07.2021. / 09:23

Ruski internet
Ruski internet (Foto: Ilustracija: Getty)

Ruski dnevni poslovni list RBC Daily navodi neimenovani izvor koji im je rekao da su testiranja uključivala i fizičko otpajanje ruskih mreža od svjetskog interneta (world wide web), no Reuters piše da je nejasno koliko dugo je to trajalo i jesu li to ruski korisnici interneta uspjeli primijetiti.

Internet koji koristi čitav svijet je decentraliziran i njime ne upravlja niti jedan entitet, pa je poprilično teško pojedinim zemljama ograničiti način na koji bi se koristio.

Zakoni koji zabranjuju određene web stranice ili internetske aktivnosti obično se zaobilaze putem mreža u drugim zemljama.

Ruski zakon o "suverenom internetu" stupio je na snagu 2019. godine i omogućio je ruskoj vladi da Rusiju "iskopča" s interneta u slučaju kibernetičkog napada.

No, ruski zakon je vrlo nejasan oko toga što sve predstavlja prijetnju pa njegovi kritičari kažu kako je to korak prema modelu izrazito ograničenog pristupa korištenja interneta, kakav je na snazi u Kini.

U jednom dijelu zakon traži od ruskih pružatelja usluga interneta da ugrade posebne alate, takozvane "deep package inspection (DPI)" unutar Rusije.

To omogućuje pružateljima usluga interneta da lociraju izvor internetskog prometa te ga preusmjere ili blokiraju, ako je potrebno.

DPI tehnologija je testirana u rujnu 2019. godine, a ruski mediji prenijeli su da su testiranja provedena neuspješno, jer su mnogi korisnici interneta uspjeli zaobići takav oblik monitoringa.

Nije poznato jesu li ruski pružatelji usluga osmislili novi način primjene DPI-a ili su pak razvili nove alate kojima bi poštovali odredbe zakona. 

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti