Rusi zaprijetili Musku: Starlink bi mogao postati "legitimna meta odmazde"

Iako sam Starlink i SpaceX nisu spomenuti, Rusi su izrazili nezadovoljstvo korištenjem civilne satelitske infrastrukture u vojne svrhe.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.09.2022. / 08:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, u pomoć Ukrajincima uskočio je Elon Musk. On im je poslao 12 tisuća terminala za Starlink i omogućio im pristup SpaceX-ovu satelitskom internetu. Dok su mu Ukrajinci zahvalili što im je omogućio pristup mreži i u mjestima u kojima je uništena internetska infrastruktura, taj potez nije dobro prošao u Rusiji.

Slika nije dostupna Ukrajinci hvale Muskov satelitski internet: Starlink je iznimno učinkovit, a svaki drugi dan stižu novi terminali

Tijekom nedavnog sastanka radne grupe Ujedinjenih naroda o smanjenju svemirskih prijetnji predstavnik ruske delegacije Konstantnin Vorontsov upozorio je na "ekstremno opasan trend" korištenja svemirskih tehnologija tijekom ratnih sukoba. Spomenuo je kako SAD i njihovi saveznici koriste elemente civilne i komercijalne infrastrukture postavljene u svemiru u vojne svrhe. Iako nije konkretno spomenuo sam SpaceX, jasno je kako je mislio upravo na Muskovu kompaniju.

Naglasio je kako je ta provokativna upotreba civilnih satelita prema Ugovoru u svemiru upitna jer se prema njemu svemirska tehnologija može koristiti isključivo u mirovne svrhe te očekuje strogu osudu od strane međunarodne zajednice. Također, poslao im je i upozorenje kako bi zbog takvih akcija i indirektne uključenosti u vojne sukobe ta "kvazi-civilna infrastruktura" mogla postati "legitimna meta odmazde".

Na te je optužbe odgovorio i Musk putem, naravno, Twittera. Na omiljenoj društvenoj mreži napisao je kako je upotreba Starlinka namijenjena isključivo za mirovne svrhe.

Slika nije dostupna Nova kineska vojna studija otkriva mogući kineski napad na Muskove Starlink satelite?

Problema s Muskovim satelitskim internetom nemaju samo Rusi, već i Kinezi te je nedavno u javnost procurio dokument znanstvenika povezanih s kineskom vladom u kojem se naglašava potreba razvoja tehnologija i metoda kojima bi mogli uništiti Starlinkove satelite koji predstavljaju skrivene opasnosti i izazove Kini.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti