Rusija ima problem: Gotovo 60 posto građana ne želi se cjepiti protiv koronavirusa

Šest od deset Rusa ne želi se cjepiti protiv novog koronavirusa. Rusija, koja je prva odobrila cjepivo COVID-19 nalazi se pred potencijalno velikim problemom.

Branimir Vorša | 04.11.2020. / 15:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Protekla su gotovo tri mjeseca otkako je Rusija postala prva zemlja u svijetu koja je odobrila cjepivo protiv bolesti COVID-19. No kako se bliži njegovo puštanje na tržište, ruski zdravstveni djelatnici suočeni su sa sve većim skepticizmom glede cjepljenja u ruskoj javnosti.

Moskovski Levanda centar proveo je anketu ovog tjedna, a ista je pokazala da svaki šesti od deset građana Rusije (59 posto) ne želi biti cijepljen jednom kad Sputnik V cjepivo bude široko dostupno.

Prije dva mjeseca postotak Rusa koji bi odbili cjepivo bio je 54 posto, tako da je riječ o značajnom porastu skepticizma protiv cjepiva u Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije kako ruska vlada namjerava pustiti Sputnik V u opticaj diljem Rusije prije isteka 2020. godine.

Raspoloženje građana diljem svijeta, međutim, ne razlikuje se toliko od raspoloženja u Rusiji pa je tako polovica Amerikanaca isto tako protiv primanja cjepiva protiv novog koronavirusa, dok je u Velikoj Britaniji tek svaki četvrti od građana definitivno spreman cjepiti se protiv COVID-19 jednom kad cjepivo bude široko dostupno.

Ranije ove godine znanstveni časopis Nature upozoravao je na to da dok je pokret protiv cijepljenja malen, njegov utjecaj i doseg na društvenim mrežama može potencijalno potkopati napore da se završi pandemija koronavirusa.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti