Rusija koristi svoj najmoderniji borbeni zrakoplov pete generacije za raketiranje Ukrajine zastarjelim sovjetskim raketama

Rusi su nedavno u agresiji na Ukrajinu upotrijebili i svoje najmodernije borbene zrakoplove. Ono što je interesantno jest da su za napad na tim zrakoplovima koristili naoružanje koje datira još iz sovjetskog doba.

Branimir Vorša | 19.04.2022. / 09:28

Su-57 Felon
Su-57 Felon (Foto: Foto: Getty)

Najmoderniji ruski borbeni zrakoplov pete generacije Su-57 (NATO-ov naziv Felon) prvi je put korišten za napade na ciljeve u Ukrajini. No, ruski najmoderniji zrakoplov za napade je, prema ukrajinkim izvorima, koristio zastarjele rakete Kh-59, koje datiraju još iz vremena Sovjetskog saveza.

Slika nije dostupna Rusija se pohvalila svojim odgovorom na američke stealth ratne dronove, zapadni stručnjaci posve neimpresionirani

Projektili su lansirani iz ruskog zračnog prostora kako bi se omogućilo napadačkim zrakoplovima da izbjegnu vatru protuzračne obrane ukrajinskih snaga. Obaranje zrakoplova Su-57 u Ukrajini, da se to slučajno dogodi, izazvalo bi efekt usporediv s nedavnim potonućem raketne krstarice "Moskva", vodećeg ratnog broda ruske Crnomorske flote, za koju Ukrajinci tvrde da su je potopili s dvije protubrodske rakete tipa Neptun.

Portal Defense Express piše kako Rusi jednostavno nemaju dovoljno novog precizno vođenog oružja za Su-57 te da je tek nekoliko komada takvog naoružanja dostupno ruskim zračnim snagama. U nedostatku precizno navođenog oružja, Su-57 se može koristiti samo kao konvencionalna zračna platforma za lansiranje sovjetskih zastarjelih projektila.

Slika nije dostupna Najjači ruski zrakoplov postaje još jači: "Neprijatelj neće znati otkud dolazi, koliko ih ima i kako je stigao"

Su-57 je svoje prvo borbeno djelovanje doživio 8. travnja 2022., kada su ciljevi smješteni u ukrajinskoj regiji Kirivohrad i gradu Odesi pogođeni projektilima Kh-59, u dva odvojena leta iz Rusije. Oba zrakoplova se nalaze u centru za testiranje letova ruskih zračnih snaga u Ahtjubinsku.

Rakete Kh-59 korištene u tim napadima izvađene su iz skladišta smještenog u zračnoj bazi Ahtjubinsk-Vladimirovka u regiji Astrahan. Maksimalan domet tih raketa iznosi 300 kilometara. Rusija zapravo nema noviju verziju preciznog naoružanja zrak-zemlja koju može instalirati na Su-57, piše navedeni portal.

S druge strane, malo je dostupnih informacija o naoružanju Su-57. Za zračne borbe Su-57 može nositi četiri do šest projektila srednjeg dometa u svoja dva glavna dva pomoćna spremnika oružja ispod trupa i u korijenu krila. Su-57 ima i šest vanjskih tvrdih točaka za oružje za korištenje u scenarijima u kojima skrovitost zrakoplova nije od presudne važnosti.

Slika nije dostupna Što znači broj 57 u nazivu najmoćnijeg ruskog borbenog zrakoplova? Rusi napokon dali odgovor

Što se tiče raketa Kh-59, izvješća o prvoj upotrebi projektila u Ukrajini pojavila su se samo nekoliko dana prije nego što su 8. travnja zrakoplovi Su-57 upotrijebljeni za napade u Ukrajini.

PAEK, glavni ukrajinski poljoprivredni proizvođač koji posluje u Mikolajivskoj regiji, objavio je na Facebooku da je njegovo skladište žitarica početkom travnja bilo pod napadom ruske rakete, zbog čega je proizvodnja stala.

Zaposlenici te tvrtke objavili su fotografije mjesta napada zajedno s ispisima zaslona s nadzornih kamera. Jedna od snimljenih fotografija otkriva da su Rusi za ovaj napad koristili upravo TV navođenu krstareću raketu Kh-59 iz sovjetskog doba.

Su-57 Felon Su-57 postao legenda: NATO savez službeno mu dodijelio jedan od najopakijih nadimaka dosad

To je ujedno bio i prvi dokumentirani slučaj upotrebe te specifične vrste projektila u ruskom ratu protiv Ukrajine.

Izvor: Defense Express

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti