NATO ima dugu tradiciju davanja nadimaka ruskim brobenim zrakoplovima, radi lakše komunikacije i označavanja potencijalno neprijateljskih zrakoplova. NATO imena daje, osim zrakoplovima, i drugim sustavima naoružanja, od kojih je jedan od najopakijih dobila ruska balistička raketa RS-36M, koju je NATO nazvao SS-18 Satan.

Kodna imena koja NATO dodjeljuje koriste se u radiokomunikaciji i običnoj komunikaciji diljem Zapada, od vojske, preko stručnjaka, do entuzijasta.

Postoji i logika po kojoj NATO daje nazive, tako da primjerice borbenim zrakoplovima koji imaju ulogu lovca u zraku, imena počinju s "F" (Fighter). Tako su MiG-25, Su-27 i MiG-29 dobili nazive Foxbat, Flanker i Fulcrum. NATO dodjeljuje i sufikse na nazive, kako bi se označile inačice, primjerice iste serije zrakoplova, poput Su-35 koji je inačica spomenutog Su-27 i kojeg NATO naziva "Flanker-E".

Sami Rusi ne korite NATO nazive za svoje naoružanje.

Ipak, Su-57 dobio je doista opak nadimak od strane NATO saveza i već sad time stječe i pomalo kultan status. Možda su u NATO-u pomalo vidoviti ili pak smatraju da će taj ruski zračni grabežljivac napraviti mnoge prijestupe tijekom svoje službe, koja je tek na početku.

Detaljniji pregled popisa kodnih imena ruskog naoružanja od strane NATO saveza, kao i detaljnije pojašnjenje njihove dodjele, možete pronaći OVDJE.

Izvor: The Aviationist