NATO savez dao službeni nadimak ruskom Su-57 - Felon

Ruski "stealth" borbeni zrakoplov pete generacije Suhoj Su-57, proteklog je tjedna dobio i svoj službeni NATO naziv. Ruskog grabežljivca odsad će se poznavati kao "Prijestupnika" jer je njegov službeni NATO naziv odsad - "Felon" (prijestupnik, kriminalac). Prema mišljenju mnogih, ovo je najopakiji naziv koji je Zapad dosad dodijelio nekom ruskom borbenom avionu.

Branimir Vorša | 04.11.2019. / 13:01

Su-57 Felon
Su-57 Felon (Foto: Foto: Getty)

NATO ima dugu tradiciju davanja nadimaka ruskim brobenim zrakoplovima, radi lakše komunikacije i označavanja potencijalno neprijateljskih zrakoplova. NATO imena daje, osim zrakoplovima, i drugim sustavima naoružanja, od kojih je jedan od najopakijih dobila ruska balistička raketa RS-36M, koju je NATO nazvao SS-18 Satan.

Kodna imena koja NATO dodjeljuje koriste se u radiokomunikaciji i običnoj komunikaciji diljem Zapada, od vojske, preko stručnjaka, do entuzijasta.

Recep Tayyip Erdogan razgledao SU-57 (Foto: AFP) Erdogan vidno zainteresiran za ruski Su-57 tijekom posjeta Moskvi: ''Zašto ne? Nismo ovdje došli ni za što''

Slika nije dostupna Ne vidi se, ne čuje: Rusi otkrili novo tajno oružje

Postoji i logika po kojoj NATO daje nazive, tako da primjerice borbenim zrakoplovima koji imaju ulogu lovca u zraku, imena počinju s "F" (Fighter). Tako su MiG-25, Su-27 i MiG-29 dobili nazive Foxbat, Flanker i Fulcrum. NATO dodjeljuje i sufikse na nazive, kako bi se označile inačice, primjerice iste serije zrakoplova, poput Su-35 koji je inačica spomenutog Su-27 i kojeg NATO naziva "Flanker-E".

Sami Rusi ne korite NATO nazive za svoje naoružanje.

Ipak, Su-57 dobio je doista opak nadimak od strane NATO saveza i već sad time stječe i pomalo kultan status. Možda su u NATO-u pomalo vidoviti ili pak smatraju da će taj ruski zračni grabežljivac napraviti mnoge prijestupe tijekom svoje službe, koja je tek na početku.

Detaljniji pregled popisa kodnih imena ruskog naoružanja od strane NATO saveza, kao i detaljnije pojašnjenje njihove dodjele, možete pronaći OVDJE.

Izvor: The Aviationist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti