Rusija lansirala teleskop Spektr-RG koji treba zamijeniti "ruski Hubble"

Rusija je u subotu s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu uspješno lansirala rendgenski teleskop koji treba zamijeniti jedini ruski uređaj takvog tipa, takozvani "ruski Hubble" nad kojim je agencija izgubila nadzor u siječnju.

I.D. | 13.07.2019. / 22:09

Skriveni kutevi Oriona (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Raketoplan Proton-M lansiran iz Bajkonura ponio je rendgenski orbitalni teleskop Spektr-RG, prema snimkama koje je na svojim mrežnim stranicama objavila ruska svemirska agencija Roskosmos, piše agencija France presse.

Razvijen u suradnji s Njemačkom, Spektr-RG rendgenski će mapirati cijelo nebo dosad neviđenom preciznošću, navodi BBC.

Lansiranje je isprva bilo predviđeno za 21. lipnja i zatim odgođeno zbog tehničkih razloga za petak te konačno za subotu.

Novi teleskop treba zamijeniti Spektr-R, poznat kao "ruski Hubble" nad kojim je Roskosmos nadzor izgubio u siječnju. Spektr-R bio je lansiran 2011. radi promatranja crnih rupa, neutronskih zvijezda i magnetskih polja.

Njegov nasljednik snimat će svemir i pomoći "dopuniti kartu svijeta", objavio je Roskosmos.

"Mapiranje neba teleskopom Spektr-RG nova je etapa u rendgenskoj astronomiji gama zrakama koja je počela prije više od 55 godina", priopćio je Roskosmos.

Tijekom svoje misije predviđene u trajanju šest i po godina, Spektr-RG bi prema ruskim očekivanjima trebao pružiti uvid u gotovo cijelu nebesku sferu i detektirati masivne galaktičke skupine (klastere) u vidljivom svemiru.

Ruski svemirski program koji je povijesno bio ponos zemlje, doživio je niz neuspjeha zadnjih godina. Od 2011. Rusija je jedina država koja je sposobna slati ljudske posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). No nedavni neuspjesi, korupcijski skandali unutar agencije Roskosmos i konkurencija američkog privatnog poduzeća SpaceX u vlasništvu Elona Muska ugrozila su ruski ekskluzivitet.

Sljedeće lansiranje prema ISS-u predviđeno je 20. srpnja kada će krenuti novi stručnjaci, Amerikanac, Rus i Talijan. (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti