Rusija planira masovnu proizvodnju cjepiva protiv bolesti COVID-19 već ove godine

Rusi se nadaju da će upravo njihovo cjepivo postati prvo odobreno cjepivo protiv bolesti COVID-19 na svijetu.

Hina | 16.07.2020. / 13:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Rusija planira proizvesti 30 milijuna doza eksperimentalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19 ove godine, s mogućnosšću proizvodnje još 170 milijuna u inozemstvu, rekao je Reutersu direktor ruskog Fonda za izravna ulaganja Kiril Dmitrijev.

Prvo ispitivanje cjepiva na ljudima, koje je trajalo mjesec dana i u kojemu je sudjelovalo 38 osoba, završilo je ovoga tjedna. Znanstvenici su zaključili da je sigurno za uporabu i da izaziva imunološki odgovor, iako je snaga tog odgovora još nejasna.

Veća, treća faza ispitivanja u koju će biti uključeno nekoliko tisuća ljudi, trebala bi početi u kolovozu, izjavio je Dmitrijev.

Vjerujemo da će se na temelju sadašnjih rezultata u Rusiji odobriti u kolovozu, a u nekim drugim zemljama u rujnu... što znači da bi moglo postati prvo odobreno cjepivo u svijetu, kazao je on.

Razvija se više od 100 mogućih cjepiva kako bi se pokušala zaustaviti pandemija. Najmanje dva su u završnoj trećoj fazi ispitivanja na ljudima, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Jedno razvija kineski Sinopharm, a drugo AstraZeneca i Svučilište Oxford.

Proizvođači se bave pitanjem kako masivno povećati proizvodnju da bi zadovoljila globalne potrebe.

Imunitet krda

Dmitrijev kaže da će se ruska treća faza ispitivanja provoditi u Rusiji i u dvije bliskoistočne zemlje te da će početi nakon završetka druge faze ispitivanja na stotinu ljudi 3. kolovoza.

Rusija je razgovarala sa Saudijskom Arabijom o tome da bude lokacija za testno ispitivanje kao i proizvodni partner, rekao je na odvojenoj tiskovnoj konferenciji.

Moskovski Institut Gamaleja, koji je razvio ruskog kandidata za cjepivo, proizvodi doze za klinička ispitivanja.

Mišljenje je da za tzv. imunitet krda u Rusiji treba cijepiti između 40 i 50 milijuna ljudi, rekao je Dmitrijev Reutersu.

Kazao je kako vjeruje da će se u Rusiji proizvesti oko 30 milijuna doza ove godine, a da se onda iduće godine može završiti cijepljenje.

Rusija je također sklopila ugovore o proizvodnji s još pet zemalja i mogla bi proizvesti do 170 milijuna doza u inozemstvu ove godine, rekao je Dmitrijev.

Odbio je reći gdje i nije htio iznositi detalje o cijenama, ali je izjavio da su zemlje u Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i drugdje pokazale interes za uvoz cjepiva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti