Rusija započela s kliničkim ispitivanjem lijeka za COVID-19: Ako sve prođe po planu, to bi bio prvi takav lijek na svijetu

Radi se o lijeku koji su razvili znanstvenici s Instituta za imunologiju FMBA, a koji zaustavlja sam virus.

Martina Čizmić | 02.01.2021. / 08:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su cijelu prošlu godinu znanstvenici diljem svijeta radili na pronalasku cjepiva protiv COVID-19 ne bi li tako krenuli u obuzdavanje pandemije koja je zahvatila cijeli svijet, sad su se okrenuli pronalasku lijeka.

Lijek (Foto: Getty Images) Britanski znanstvenici testiraju lijek koji bi mogao dovesti do stvaranja instant imuniteta od COVID-19?

Već smo ranije pisali o britanskoj studiji koja radi na potvrđivanju učinkovitosti lijeka protiv COVID-19, a sad su se istim putem uputili i Rusi.

Federalna Biomedicinska Agencija dobila je odobrenje ruskog Ministarstva zdravstva za početak kliničkih testiranja lijeka za liječenje COVID-19.

Kako su pojasnili na stranicama Agencije, radi se o lijeku koji su razvili znanstvenici s Instituta za imunologiju FMBA. U prvom krugu kliničkih ispitivanja provjeravat će se sigurnost i tolerancija lijeka na zdravim volonterima.

Ako klinička ispitivanja potvrde učinkovitost ovog lijeka, to će biti prvi siguran, učinkovit i precizan antivirusni lijek, kakav još ne postoji u svijetu, istaknula je šefica FMBA, Veronika Skvortsova.

Dodala je kako su preliminiarna ispitivanja lijeka pokazala da je siguran jer ne utječe na tijelo i imunitet kod ljudi, a pokazao se 99 posto učinkovit.

Kako ističu iz FMFA, njihovi su znanstvenici razvili i patentirali lijek koji je kombinacija miRNA odnosno mikroRNK, male nekodirajuće molekule RNK, čija je uloga prigušivanje RNK i poslijetranskripcijsko reguliranje genskog izražaja, a koja se veže za genomski RNA virusa SARS-CoV-2. To rezultira uništavanjem genoma i nukleoproteina N gena u virusu SARS-CoV-2 što za posljedicu ima prestanak njegovog repliciranja te uništavanje samog virusa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti