Ruski dužnosnik: 'Prijatelji' bi nam plin mogli plaćati domaćom valutom i bitcoinom

Jedan dužnosnik ruskog parlmenta možda je otkrio da je Rusija spremna primati i bitcoin kao sredstvo plaćanja za svoj plin od "prijateljskih" zemalja.

Hina | 25.03.2022. / 13:24

Bitcoin
Bitcoin - 1 (Foto: Informer)

Rusija bi s "prijateljskim" zemljama mogla dogovoriti da joj energente plaćaju u domaćoj valuti, izjavio je dužnosnik ruskog parlamenta Pavel Zavaljni, signaliziravši da bi kao instrument plaćanja mogli razmotriti i kriptovalute.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu SAD, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo uveli su Rusiji sankcije koje su izazvale snažan pad rublja i podigle troškove života. No, Rusija je i dalje najveći svjetski izvoznik prirodnog plina i drugi najveći dobavljač nafte, napominje BBC.

Slika nije dostupna Lov na kriptoblago: Etički hakeri pomažu ljudima u povratu njihovih izgubljenih kriptovaluta

U srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će „neprijateljskim” zemljama plin ubuduće naplaćivati u rubljima, što je protumačeno kao pokušaj da se stabilizira tečaj ruske valute.

Rusija će i dalje isporučivati prirodni plin u dogovorenom obujmu i po dogovorenim cijenama, ali promijenit će valutu plaćanja u rublje, rekao je Putin.

Rusija je sastavila popis "neprijateljskih" zemalja, podudaran sa zemljama koje su joj uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu. Na popisu su se tako, među ostalima, našli SAD, članice EU-a, Britanija, Japan, Kanada, Norveška, Singapur, Južna Koreja, Švicarska i Ukrajina.

Predsjednik odbora za energetiku ruskog parlamenta izjavio je u četvrtak za BBC da istražuju alternativne opcije plaćanja energenata.

Kina i Turska spadaju u skupinu „prijateljskih” zemalja koje „nisu uključene u stvaranje pritiska sankcijama”, objašnjava Zavaljni.

Kini već dugo predlažemo da prijeđemo na plaćanje domaćim valutama, rubljima i juanima, napominje. U (trgovini) s Turskom (valute plaćanja) bit će lire i rublji, tvrdi.

A možete trgovati i (plaćajući) bitcoinima, dodaje.

Bitcoin nosi rizik

Slika nije dostupna Američko pravosuđe razotkrilo najveću krađu bitcoina u povijesti: "To pokazuje da kriptovalute nisu sigurno utočište za kriminalce"

Rusija je jako brzo počela osjećati utjecaj sankcija bez presedana, ističe viši znanstveni suradnik na singapurskom Institutu za energetske studije David Broadstock.

Gospodarstvo treba poduprijeti, a bitcoin je, gledano iz puno aspekata, valuta koja snažno raste, dodaje Broadstock.

No, njegova je vrijednost ove godine oscilirala u rasponu od čak 30 posto, podsjeća. Usporedbe radi, tečaj dolara prema euru oscilirao je u rasponu od pet posto.

Nema sumnje da bi upotreba bitcoina, donijela znatno veći rizik u trgovinu prirodnim plinom, kada ga usporedimo s tradicionalnim valutama, zaključuje Broadstock.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti