Ruski kemičar, autor nervnog otrova Novičok, tvrdi da ima lijek za COVID-19, ali i brojne druge bolesti

Prema Rinkovim riječima, Immofon zaustavlja infekciju koronavirusom, obnavlja oštećene stanice, ali i liječi cijeli niz drugih bolesti.

Martina Čizmić | 26.01.2021. / 16:35

Kemijski laboratorij (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Dok cijeli svijet s nestrpljenjem očekuje da masovno cijepljenje da konkretne rezultate i smanji utjecaj pandemije, znanstvenici traže lijek za one osobe koje su oboljele od teškog oblika bolesti COVID-19. Do sad se spominjalo nekoliko lijekova, no njihova je učinkovitost, u najmanju ruku, bila upitna.

No, iz Rusije dolazi informacija o potencijalnom lijeku koji bi mogao pomoći oboljelima od COVID-19. Jedini problem - čovjek koji tvrdi da ga je osmislio ima prilično mutnu prošlost koja uključuje stvaranje nervnog otrova Novichok (novičok) i prodaju nervnih plinova kriminalcima na crnom tržištu.

Njegovo ime je Leonid Rink i u svojoj domovini Rusiji slovi za kontroverznog znanstvenika. Unatoč tome, ruskim se medijima pohvalio kako je razvio antiviralni lijek Immofon za koji tvrdi da, među ostalim, zaustavlja koronavirus.

Prema Rinkovim riječima, Immofon zaustavlja infekciju, ali i obnavlja oštećene stanice. Tvrdi da je svoj lijek testirao na 700 dobrovoljaca, mahom umirovljenika, od kojih nitko nije ozbiljnoo obolio ili umro.

Rink je objasnio kako njegov lijek kombinira dva dobro poznata lijeka za gubu sa dodatnim sastojkom koji potiče metabolizam. Tvrdi da ima antivirusna i imunološka svojstva te štiti tijelo od citokinske oluje, pretjerane reakcije imunosnog sustava koja može biti pogubna za pacijente oboljele od COVID-19.

No, to nije sve. Rink tvrdi da njegov lijek liječi i reumatoidni artritis, psorijazu, alergije, leukemiju i plućne bolesti. Je li to istina, trebalo bi provjeriti rusko Ministarstvo zdravstva kojemu je poslao zahtjev za certifikacijom lijeka.

Upitno je hoće li i kad Ministarstvo izdati bilo kakvo odobrenje za primjenu tog lijeka, s obzirom na to da nema podataka o provedenim kliničkim ispitivanjima (ili ih barem Rink nije otkrio). No, kako je Rink blizak sa službenim Kremljem, ne bi trebalo iznenaditi ako se njegov lijek odobri po brzom postupku i počne oglašavati kao "čudotvoran lijek" napravljen u Rusiji.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti