Ruski proizvođač ubojitih dronova Lancet na udaru američkih sankcija protiv Rusije

S obzirom na to da ruski dronovi Lancet predstavljaju značajan izazov za ukrajinsku protuofenzivu, SAD je odlučio proizvođača tog ubojitog oružja staviti na listu sankcioniranih tvrtki.

Branimir Vorša | 06.11.2023. / 14:40

Lanct dron
Dron Lancet (Foto: Wikimdia/Nickel nitride)

U potezu usmjerenom prema ruskim tvrtkama koje podupiru rusku agresiju u Ukrajini, Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv tvrtke Zala Aero, ruskog proizvođača ubojitih dronova Lancet. Ti dronovi, također poznati kao lebdeće streljivo, uzrokuju znatne probleme ukrajinskim protuofenzivnim naporima.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a objavilo je navedenu vijest u sklopu tekućih sankcija nametnutih Rusiji koje su na snazi od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Točan učinak sankcija ostaje nejasan

Sankcije dolaze jer je SAD već poduzeo razne mjere protiv Rusije, uključujući ograničenja uvoza energije, zamrzavanje imovine ruskih oligarha i izolaciju ruskih banaka od SWIFT-a, globalnog bankarskog sustava.

Točan učinak sankcija na proizvođača bespilotnih letjelica Lancet ostaje nejasan jer State Department nije dao konkretne detalje o tome. Prethodno je SAD stavio na crnu listu ruskog trgovca oružjem Igora Zimenkova i druge tvrtke koje s njim surađuju u opskrbi ruskog vojnoindustrijskog kompleksa. Te sankcije zabranjuju Zimenkovu i tim tvrtkama poslovanje s SAD-om.

Slika nije dostupna Ruska vojska se priprema za skoro testiranje "letećeg Kalašnjikova", drona kamikaze koji sam bira i uništava ciljeve

Bespilotne letjelice Lancet lagane su i opremljene eksplozivnim punjenjem te su sposobne lebdjeti blizu svojih meta prije nego što se zabiju u njih. Neki ih još nazivaju i dronovima samoubojicama.

Male, jeftine i ubojite

Najnovija iteracija, Lancet-3M, teži oko 12 kilograma, uključujući eksplozivni teret, i mjeri manje od 1,8 metara u duljinu. Prema Samuelu Bendettu, stručnjaku za rusku vojnu tehnologiju, proizvodnja svakog Lanceta košta oko 35.000 dolara.

Iako male veličine, bespilotne letjelice Lancet pokazale su se učinkovitima protiv određenih ukrajinskih oružja i obrambenih sustava, ometajući ukrajinsko oslobađanje teritorija pod ruskom okupacijom. Videosnimke na internetu pokazuju i kako Lanceti uništavaju protuzračni sustav IRIS-T, koji je Ukrajini donirala Njemačka, kao i tenkove Leopard.

Stručnjak za bespilotne letjelice James Patton Rogers izjavio je da su bespilotne letjelice Lancet najučinkovitije protiv starijih tenkova i da možda neće biti tako uspješne protiv naprednijih oklopnih vozila. Međutim, priznao je da oni predstavljaju znatan izazov za ukrajinske snage, no da nisu oružje za pobjedu u ratu.

U jednom videu koji kruži internetom bespilotna letjelica Lancet uništila je ukrajinski borbeni zrakoplov MiG-29, koji se nalazio na pisti zračne baze s udaljenosti od otprilike 80 kilometara, što je dvostruko više od dometa Lanceta za koji se ranije vjerovalo.

Ukrajinska vojska i protuzračna obrana pokušali su se suprotstaviti bespilotnim letjelicama Lancet, čak su konstruirali posebne mamce od drva kako bi preusmjerili bespilotne letjelice.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti