Rusko veleposlanstvo odbacuje medijska nagađanja o upletenost u slučaj Colonial: "Rusija ne provodi štetnu aktivnost u virtualnom prostoru"

FBI je napad pripisao kriminalnoj hakerskoj mreži DarkSide za koju se vjeruje da djeluje iz Rusije ili nekog drugog dijela istočne Europe.

Hina | 11.05.2021. / 11:29

Hakerski napad (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Rusko veleposlanstvo u SAD-u u utorak je odbacilo tvrdnje da Moskva stoji iza kibernetičkog napada koji je poremetio rad najvećeg američkog naftovoda.

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je rekao kako zasad nema dokaza da ruska vlada stoji iza tog napada, no da ima indicije da je ucjenjivački softver kojim je napad izveden stigao iz Rusije.

Colonial Pipeline zbog napada je na nekoliko dana prekinuo svoj rad, što je jedna od najvećih posljedica digitalnog napada u povijesti.

Ta je kompanija operarter najvećeg američkog cjevovoda za transport različitih vrsta goriva.

Veleposlanstvo je uzelo na znanje pokušaje nekih medija da optuže Rusiju za kibernetički napad na naftovod Colonial, objavilo je rusko veleposlanstvo na Facebooku.

Slika nije dostupna Hakeri ransomwareom blokirali američki naftovod i pokazali koliko je zapravo ključna infrastruktura ranjiva

Kategorički odbacujemo neutemeljene izmišljotine pojedinih novinara i ponavljamo da Rusija ne provodi štetnu aktivnost u virtualnom prostoru, dodaje se.

FBI je napad pripisao kriminalnoj hakerskoj mreži DarkSide za koju se vjeruje da djeluje iz Rusije ili nekog drugog dijela istočne Europe.

Softver kojim se DarkSide koristi napada računala koja ne koriste tipkovnice s pismima bivših sovjetskih republika, tvrde kibernetički stručnjaci, a prenosi agencija Reuters.

Prekid rada naftovoda će u nadolazećem razdoblju ugroziti nabavu goriva, podići cijene i primorati rafinerije da srežu proizvodnju jer nemaju kako dostaviti energent.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti