Nedavno su se u javnosti pojavile informacije iz jednog Appleovog dokumenta u kojem su u ovoj kompaniji izrazili zabrinutost zbog toga što su na tržištu sve popularniji pametni telefoni s velikim ekranima te jeftini Androidi i to su označili kao najveću prijetnju prodaji iPhonea. Također, i mnogi su analitičari već nekoliko godina upozoravali kako bi ova kompanija što prije trebala predstaviti veliki iPhone jer korisnici sve više kupuju Androide s ekranima dijagonale 5 inča i većima, dok je Apple i dalje 'zapeo' na četiri inča. S novim modelima iPhonea 6, Apple je riješio taj najveći problem te se očekuje da će u posljednjim ovogodišnjem kvartalu Cookova kompanija oboriti sve prodajne rekordne na tržištu pametnih telefona – Apple je od svojih dobavljača komponenata već naručio najveći broj iPhonea te su uvjereni da će do kraja godine ostvariti rekordan profit.

Novinar Business Insidera koji je testirao nove modele iPhonea napisao je kako će korisnici obožavati nove modele iPhonea jer donose još bolji i snažniji hardver i provjerenu kvalitetu u još većim kućištima. On smatra da će za njega najveći problem biti za koji se model novog iPhonea odlučiti – većina korisnika odlučit će se za model 6 s 4,7 inčnim ekranom, no možemo očekivati i veliku navalu za modelom Plus koji ima 5,5 inčni ekran. Tržište phableta, odnosno hibrida između pametnih telefona i tableta koje je prije četiri godine pokrenuo Samsung sa svojim modelom Galaxy Note sve je popularnije te sve veći broj korisnika želi takav veliki uređaj koji će im zamijeniti i telefon i tablet. Bit će zanimljivo pratiti kolika će biti prodaja Appleovog phableta, ali i kako će se to odraziti na prodaju iPada mini jer će dijelu korisnika iPhone 6 Plus zamijeniti manji Appleov tablet pa se očekuje smanjena prodaja ovog uređaja.

To neće biti prvi put da Apple s novim proizvodima konkurira svojim dosadašnjim uređajima – npr. predstavljanje iPhonea značilo je početak kraja za njihov glazbeni player iPod. S obzirom da će i dosadašnji modeli Appleovih telefona ostati u prodaji te će biti jeftiniji, ova će kompanija u budućnosti na tržištu konkurirati s čak četiri modela iPhonea – u ponudi će ostati iPhone 5C koji će sada biti cjenovno još pristupačniji, iPhone 5S i dalje je fantastičan telefon koji će također pojeftiniti, a privući će korisnike kojima je iPhone 6 prevelik, dok će dvije šestice, osim desetaka milijuna dosadašnjih korisnika, privući i veliki broj novih korisnika.

Prodaja novih modela iPhonea u SAD-u i još nekim zemljama počinje 19 rujna, a nadamo se da će se tijekom sljedećih mjeseci pojaviti i u Hrvatskoj.

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju