SAD bi mogao već sljedeći tjedan odobriti prvo cjepivo protiv COVID-19?

Zeleno svjetlo za bilo kakvo cjepivo bila bi dobrodošla vijest Amerikancima, kojima su politički čelnici nametnuli sve agresivnije mjere da suzbiju širenje virusa.

Hina | 28.11.2020. / 10:07

Cijepljenje (Foto: Getty images)

 Američke zdravstvene vlasti održat će hitni sastanak sljedeći tjedan na kojem bi, kako se očekuje, trebale preporučiti da se cjepivo protiv koronavirusa koje čeka odobrenje najprije da zdravstvenim djelatnicima i osobama u ustanovama za dugotrajnu njegu.

Sastanak koji je u petak najavio odbor za imunizaciju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sugerira da bi Uprava za hranu i lijekove (FDA) mogla biti blizu toga da odobri distribuciju dugo čekanog cjepiva, barem za skupine koje se smatraju najranjivije.

United Airlines počeo je premještati pošiljke cjepiva koje je razvio Pfizer Inc. na čarter letove kako bi osigurao njegovu brzu distribuciju nakon što bude odobreno, kaže osoba upoznata s tim pitanjem.

Savjetodavni odbor CDC-a za imunizaciju glasat će u utorak kako bi preporučio da FDA omogući zdravstvenim radnicima i ustanovama za dugotrajnu njegu da budu prve dvije skupine koje će dobiti početne zalihe cjepiva, rekla je glasnogovornica CDC-a.

Zeleno svjetlo za bilo kakvo cjepivo bila bi dobrodošla vijest Amerikancima, kojima su politički čelnici nametnuli sve agresivnije mjere da suzbiju širenje virusa.

Amerikanci koji su već umorni od osam mjeseci zatvaranja počeli su blagdansku sezonu u petak pod pritiskom da ostanu kod kuće, izbjegavaju okupljanja i smanje božićne kupnje.

Dan nakon što je u državi tiho obilježen Dan zahvalnosti, u trgovinama kojima su nametnuta stroga pravila protiv bolesti COVID-19 bilo je manje kupaca za tradicionalni Crni petak.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti