Veliko slano jezero u Utahu palo je na najnižu izmjerenu razinu u srpnju uslijed dva desetljeća suše, a znanstvenici i političari upozoravaju na ozbiljne prijetnje divljini, ali i stanovništvu uz jezero.

Spasiti Veliko slano jezero kako ne bismo postali Dust Lake City, znači svjesno odlučiti da je jezero vrijedno i da jezero treba ispuniti vodom, rekao je atmosferski znanstvenik Kevin Perry sa Sveučilišta Utah u Salt Lake Cityju, koji je vozio bicikl po isušenim dijelovima jezera od 2016. kako bi proučio njegov sastav.

Godinama se voda, koja bi inače završila u jezeru, preusmjeravala za ljudsku potrošnju, industriju i poljoprivredu. U kombinaciji sa sušom, koja je pogoršana klimatskim promjenama, otkriva se sve više dno jezera.

Nakon mjerenja vodostaja 3. srpnja, prosječna dnevna visina površinske vode jezera bila je na 1277 metara nadmorske visine. Godine 1847., kada su istraživači počeli s mjerenjima, jezero je bilo na 1280 metara nadmorske visine, što znači da je jezero izgubilo gotovo tri metra nadmorske visine. Veliko slano jezero sada je duboko samo devet metara na najdubljoj točki. U 1980-ima površina jezera dosegla je 8547 kvadratnih kilometara, a sada pokriva manje od 2590 kvadratnih kilometara, upozorio je Geološki zavod SAD-a (USGS).

Slojevi zemlje koji su nekoć bili pod vodom uskovitlali su se u oblake prašine prošarane kalcijem, sumporom i arsenom, prirodnim elementom koji je povezan s rakom i urođenim manama. Osim toga, ogoljeno jezersko dno zagađeno je ostacima rudarenja bakra i srebra.

Ako udišete tu prašinu dulje razdoblje, poput desetljeća ili dulje, onda to može dovesti do porasta različitih vrsta raka, poput raka pluća, raka mjehura, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i slično, rekao je za Reuters Perry.

Nisu ugroženi samo ljudi. U podvodnim strukturama nalik na grebene nalazi se mikroorganizam koji je hrana za artemije kojima se pak hrane ptice, ali se te podvodne strukture suše i postaju sive.

Uz sve veću svijest javnosti i pritisak da se djeluje, guverner Utaha Spencer Cox potpisao je 11 zakona koji se odnose na očuvanje vode.

Dok dosežemo ove nove rekordno niske razine, počinjemo se izlagati riziku da se ugroze sve te vrijednosti koje crpimo iz Velikog slanog jezera, rekao je državni predstavnik Utaha Tim Hawkes.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju