SAD za kibernetičke napade optužio šest hakera ruske vojne obavještajne službe

Sjedinjene Države u ponedjeljak su podigle optužnicu protiv šestero hakera ruske vojne obavještajne službe zbog nekoliko najvećih svjetskih kibernetičkih napada.

Hina | 20.10.2020. / 07:44

Hakeri (Foto: Getty images)

Šest hakera i njihovi pomagači koristili su malware, štetni softver, u kibernetičkim napadima u Francuskoj, Gruziji, Nizozemskoj, Južnoj Koreji, Ukrajini, Britaniji i Sjedinjenim Državama, po dokumentima suda.

Među ciljevima napada bili su ukrajinski elektroenergetski sustav, francuski izbori 2017., Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, parlament Gruzije i bolnice u SAD-u.

Danas je pravosuđe optužilo ruske časnike za vođenje niza krajnje remetilačkih i rušilačkih računalnih napada, najtežih ikada pripisanih jednoj skupini, uključujući i širenje malwarea NotPetya, rekao je u izjavi pomoćnik državnog odvjetnika za nacionalnu sigurnost John Demers.

Svih šest optuženika tereti se za urotu za izvršenje računalne prijevare, urotu za počinjenje prijevare na internetu, oštećivanje zaštićenih računala i tešku krađu i korištenje tuđih osobnih podataka.

Oni su bili dio skupine koju su stručnjaci za kibernetičku sigurnost nazvali "Tim pješčani crv".

Jedan od optuženih Anatolij Kovalev ranije je već optužen za upletanje u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti