Samo 15 dolara: U Indiji počinje prodaja najjeftinijeg pametnog telefona na svijetu

DataWind i Reliance Communications krajem godine predstavit će pametni telefon koji će se u Indiji prodavati za samo 15 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.10.2015. / 07:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih godina sve su popularnije kineske kompanije koje korisnike privlače odličnim hardverom i cijenama koje su puno povoljnije u odnosu na Appleove, Samsungove HTC-ove, Sonyjeve i ostale telefone poznatijih kompanija. No, za mnoge korisnike u zemljama u razvoju i takvi su telefoni preskupi te oni traže još jeftinije modele koji neće imati nabrijane komponente i kamere s odličnom optikom, već im je na prvom mjestu mogućnost komunikacije, surfanja internetom i društvenim mrežama. Kompanija DataWind u suradnji s indijskim mobilnim operaterom Reliance Communications, najavila je 'najjeftiniji pametni telefon na svijetu' koji će krajem godine biti dostupan korisnicima u Indiji, a njegova će cijena iznositi oko 15 dolara.

Ovaj model bit će baziran na Linuxu i podržavat će samo 2G mreže (za 15 dolara ipak ne treba očekivati podršku za 3G) te će biti namijenjen onima koji prvi puta ulaze u svijet pametnih telefona, a u Indiji je veliki broj takvih korisnika – krajem prošle godine čak 65 posto prodanih mobilnih uređaja bili su klasični mobiteli kakve smo koristili u prošlom desetljeću. Takvi se trendovi u Indiji ipak mijenjaju (jer je početkom prošle godine broj prodanih takvih klasičnih mobitela iznosio 78 posto), a u što bržoj tranziciji i prelasku na korištenje smartphonea, trebali bi pomoći upravo ovakvi jeftini pametni telefoni na kojima rade DataWind i Reliance Communications. Što se konkretnih hardverskih specifikacija tiče, odnosno snage procesora, memorije, rezolucije kamere i veličine ekrana, ti podaci još nisu poznati, a do sada nisu objavljene niti fotografije ovog uređaja na kojem se još radi. Inače, kompanija DataWind poznata je po jeftinim mobilnim uređajima te su još 2011. godine predstavili tablet Aakash s ekranom dijagonale sedam inča koji je bio namijenjen korištenju u indijskim školama, a mogao se nabaviti i u SAD-u po cijeni od samo 38 dolara.

Trenutno se najjeftiniji pametni telefon ove kompanije u Indiji može nabaviti po cijeni od 30 dolara, što je puno povoljnije u odnosu na npr. kineski Xiaomi čiji Redmi pametni telefoni koštaju od 150 dolara (naravno, dolaze s puno boljim komponentama). Ovako niska cijena moguća je zahvaljujući sve nižoj cijeni komponenata, procesora i memorije, a plan ovih kompanija ionako nije zarađivati prodajom samog hardvera, već korištenjem servisa, aplikacija i sadržaja koji će se koristiti na ovim telefonima.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti