Samo jedan neoprezan ratni čin mogao bi Zemljinu orbitu učiniti opasnom za život na jako dugo vremena

Protusatelitska testiranja oružja u Zemljinoj orbiti predstavljaju velik rizik od toga da dio niske orbite oko našeg planeta učinimo neupotrebljivim na jako dugo vremena zbog kiše krhotina i otpada koje bi prijetile svim letjelicama.

Branimir Vorša | 06.07.2023. / 13:35

Krhotine u Zemljinoj orbiti, ilustracija
Krhotine u Zemljinoj orbiti, ilustracija (Foto: Getty Images)

Godine 2021. Rusija je izvela protusatelitski (ASAT) test ispaljivanjem projektila na jedan od svojih pokojnih vojnih satelita Tselina-D. To je rezultiralo eksplozijom satelita u oblak opasnog otpada, što je predstavljalo prijetnju drugim satelitima i svemirskim misijama. Događaj je istaknuo rizike povezane s ASAT oružjem, koje bi moglo dovesti do kaskade sudara i učiniti nisku Zemljinu orbitu (Low Earth Orbit ili LEO) neupotrebljivom za otprilike 40 godina.

Oblak krhotina stvoren eksplozijom 2021. godine sadržavao je više od 1500 fragmenata koji se mogu pratiti veći od 10 centimetara i stotine tisuća ili čak milijune manjih dijelova. General James Dickinson, tadašnji zapovjednik američkog Svemirskog zapovjedništva, osudio je ponašanje Rusije rekavši da će ono i dalje predstavljati prijetnju aktivnostima u svemiru u godinama koje dolaze.

SAD na vrijeme prepoznao štetnost ASAT oružja

Prepoznajući nepraktičnost testiranja ASAT oružja u svemiru, Sjedinjene Američke Države najavile su prekid takvih testiranja kako bi spriječile potencijalno oštećenje vlastitih satelita. ASAT testove provode razne zemlje, uključujući Rusiju, Kinu, SAD i Indiju, od 1950-ih. Tim testovima su cilj je bio razviti oružje koje može pogoditi satelite, s različitim platformama za lansiranje koje su se koristile tijekom godina.

Ugovor o svemiru iz 1967. zabranio je postavljanje oružja u svemir, ali ASAT oružje ne mora biti u svemiru da bi bilo učinkovito. Godine 2022. SAD je uveo zabranu testiranja svih vrsta ASAT-a kako bi potaknuo druge zemlje da slijede njihov primjer. Istraživački članak pod naslovom "Ratovi zvijezda: Protusatelitsko oružje i orbitalni otpad", objavljen u časopisu Defense and Peace Economics, istražuje posljedice ASAT testova i rastući problem svemirskog otpada.

U orbiti se nalazi nevjerojatni 131 milijun komada krhotina veličine između 1 milimetra i 10 centimetara

Prema autorima, trenutačno se u orbiti nalazi oko 6000 satelita, zajedno s nevjerojatni 131 milijun komada krhotina veličine između 1 milimetra i 10 centimetara. Čak i mali fragment može oštetiti satelit ili svemirsku stanicu zbog velike brzine kojom krhotine putuju. Autori upozoravaju na potencijal Kesslerova sindroma, gdje kaskada sudara čini LEO neupotrebljivim unutar 40 godina nakon ASAT testa. Negativni učinci ASAT testova mogu trajati tisućljećima zbog velike nadmorske visine na kojoj se provode.

Svaki komad veći od 1 centimetra potencijalno je smrtonosan u slučaju sudara, rekao je José L. Torres s Fakulteta ekonomije i poslovnih znanosti na Sveučilištu Málaga u Španjolskoj i koautor istraživačkog članka.

Izračuni također pokazuju da antisatelitski testovi generiraju više od 102.000 novih komada ovog otpada većih od 1 centimetra i da njegovim negativnim učincima treba 1000 godina da nestanu zbog velike nadmorske visine na kojoj se testovi provode, objašnjavaju autori studije.

Ekonomski i geopolitički rizici

Autori ističu ekonomske i geopolitičke rizike povezane s proliferacijom svemirskog otpada. Neregulirana priroda svemirskog tržišta mogla bi dovesti do iskorištavanja i degradacije orbitalnog prostora, slično tragediji zajedničkog dobra u ekonomiji. Uništavanje satelita, vojnih i civilnih, bilo bi kritično u sukobu, s obzirom na to da oni služe kao imovina visoke vrijednosti s vojnom primjenom.

Dok je SAD proglasio zabranu testiranja ASAT-a, razvoj oružja bez orbitalnog testiranja još je uvijek moguć. Sateliti koji se koriste za Rendezvous and Proximity Operations (RPO) mogli bi se prenamijeniti kao ASAT-ovi, što bi dovelo do potencijalne prijevare. U prošlosti je Sovjetski Savez maskirao svoj program vojne svemirske postaje kao miroljubivu svemirsku postaju. Međutim, manje je vjerojatno da će takva prijevara danas proći nezapaženo.

Militarizacija svemira smatra se prirodnim i neizbježnim procesom, s obzirom na strateške prednosti koje nudi za vojne aktivnosti. Međutim, predstavlja rizik u smislu zagušenja u orbiti i radijskom spektru. Unatoč uzaludnosti izvoza borbene prirode u svemir, na kraju može doći do sukoba, što će dovesti do upotrebe naoružanih satelita.

Prirodan i neizbježan proces koji je gotovo nemoguće zaustaviti

Militarizacija svemira može se smatrati prirodnim i neizbježnim procesom nakon što je pristup svemiru postao tehnološki izvediv, s obzirom na širok raspon strateških prednosti svemira za vojne aktivnosti. U načelu, može se tvrditi da militarizacija svemira čini ne predstavljaju nikakav rizik u tom okruženju, osim daljnjim zagušenjem orbite i radijskog spektra vojnim satelitima na sličan način kao i druge civilne i komercijalne aktivnosti, pišu autori.

S obzirom na fizičke značajke svemirskog okruženja i tehničke karakteristike satelita i drugih svemirskih letjelica, zabraniti ili ograničiti naoružavanje svemira iznimno je teško, ako ne i nemoguće, pišu autori u zaključku studije.

Zaključno, ASAT test koji je provela Rusija 2021. istaknuo je rizike povezane s ASAT oružjem i širenjem svemirskog otpada. Dok je SAD zabranio testiranje ASAT-a, razvoj oružja bez orbitalnog testiranja još je uvijek moguć. Militarizacija svemira predstavlja rizike za satelitske operacije i ukupne koristi koje iz njih proizlaze.

Izvor: Universe Today

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti