Samobor, Osijek i Krk prvi će dobiti 5G mrežu u Hrvatskoj

U implementaciji 5G mreže Hrvatska ide u korak s najrazvijenijim zemljama, a nova tehnologija donosi nove mogućnosti vezane uz razvoj umjetne inteligencije, interneta stvari i širokopojasnog pristupa internetu.

Martina Čizmić | 20.03.2019. / 16:45

Boris Drilo (Foto: Hrvatski telekom)

Demonstracijom u Samoboru, Hrvatski Telekom, prvi je u Hrvatskoj i među prvima u Europi implementirao 5G tehnologiju u Hrvatskoj.

 

Demonstracija je realizirana u potpunosti u stvarnom produkcijskom okruženju koristeći komercijalnu radijsku i jezgrenu 5G opremu i funkcionalnosti. Osim Samobora, 5G tehnologija će se pilotirati u drugim područjima od gospodarskog i društvenog značaja poput Osijeka i otoka Krka.

 

Kako su istaknuli, HT će nastaviti implementirati 5G mrežu u Hrvatskoj dinamikom kojom će se razvijati 5G tehnologija i koju će omogućiti budući 5G regulatorni okvir.

 

U Hrvatskom Telekomu izrazito smo ponosni na razvoj i kvalitetu naše mobilne mreže. Implementacijom 5G tehnologije u stvarnim uvjetima otvaramo vrata 4. industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj. Vjerujemo da na taj način možemo aktivirati potencijal svih krajeva Hrvatske, potaknuti pozitivne gospodarske trendove te otvoriti niz novih mogućnosti i osigurati bolje uvjete za život građanima diljem Hrvatske, rekao je Boris Drilo, član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u HT-u.

 

Korisnici 5G mreže te lokalna samouprava u tri sredine u Hrvatskoj koje su prve dobile priliku biti pokrivene 5G mrežom imat će priliku iskusiti napredne mogućnosti koje omogućava gigabitno društvo.

 

Nova tehnologija će Samoboru i okolici omogućiti dodatan poticaj razvoju industrijskog, obrtničkog i turističkog potencijala koji postoji u tom kraju, a raznovrsnost lokalnog gospodarstva čini taj kraj idealnim za daljnji razvoj najrazličitijih 5G poslovnih slučajeva koji se mogu kasnije implementirati diljem Hrvatske, ali i globalno. Osijeku i Krku, kao sredinama udaljenima od najrazvijenijeg zagrebačkog prstena, 5G tehnologija otvara potpuno nove razvojne perspektive. U Osijeku se potencijal sve jače startup zajednice može podići na potpuno novu razinu i snažno potaknuti lokalno gospodarstvo, a Krk kao jedan od otoka koji implementira čitav niz naprednih digitalnih rješenja može postati prvi pravi pametni otok u Hrvatskoj.

 

Implementaciju 5G tehnologije HT realizira koristeći uspješno moderniziranu mobilnu mrežu u što je kompanija u tijeku prošle i ove godine investirala preko milijarde kuna.

 

U odnosu na postojeću 4G tehnologiju, 5G donosi značajan napredak. Glavne značajke 5G tehnologije su velika brzina po korisniku (preko 1Gbps), izrazito brzi odziv mreže od svega nekoliko mili sekundi te veliki kapacitet u smislu broja korisnika i istovremeno povezanih uređaja. Nova tehnologija donosi nove mogućnosti vezane uz razvoj umjetne inteligencije, interneta stvari i širokopojasnog pristupa internetu, a otvara široku primjenu u industriji, poljoprivredi, obrazovanju i zdravstvu. Paralelno s testiranjem 5G mreža, razvijaju se razni 5G uređaji, a njihova prva dostupnost najavljuje se za drugu polovicu 2019. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti