Samobor postao najveće 5G područje po brzini i pokrivenosti

Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra u praksi može omogućiti brzo pokrivanje većeg područja 5G uslugama.

Martina Čizmić | 07.06.2020. / 10:05

5G mreža, ilustracija (Foto: Getty Images)

Hrvatski Telekom danas je u Samoboru testirao tehnologiju kojom je omogućio brzo pokrivanje 5G uslugama na većim područjima. Riječ je o tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija je primjena ključna za brzu implementaciju 5G tehnologije.

Na području Samobora HT je omogućio 5G tehnologiju na 10 baznih stanica u 2,1 GHz frekvencijskom području uz pet baznih stanica u 3.5 GHz-nom području, čime je omogućeno najveće 5G područje po brzini i pokrivenosti u Hrvatskoj.

Primjena DSS tehnologije omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G, te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama. Primjena 5G tehnologije ključna je za povezivanje velikog broja senzora, industrijskih uređaja, dronova i autonomnih vozila, pri čemu je od same brzine prijenosa podataka još značajnija pouzdanost veze, koja se može jamčiti jedino kvalitetnim radijskim signalom korištenjem frekvencija u tzv. srednjem pojasu 1,8-2,1 GHz. U testiranju 5G funkcionalnosti korišten je komercijalno dostupni Samsung S20 5G terminal.

Primjenom tehnologije dinamičkog dijeljenja spektra testirali smo najveće 5G područje pokrivanja kroz kombiniranja 5G tehnologije u zasebnom (3.5 GHz) i u dijeljenom 4G/5G spektrom (2.1 GHz) te time napravili najveći iskorak u razvoju 5G tehnologije u Hrvatskoj i još jednom dokazali da imamo vodeću mrežu u Hrvatskoj, istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Jednostavna i brza implementacija tehnologije dinamičkog dijeljenja spektra, koja omogućava da se postojeći frekvencijski resursi dinamički dijele između 4G i 5G tehnologije, moguća je zahvaljujući nedavno završenoj modernizaciji cjelokupne mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. Projekt koji je trajao više od dvije godine predstavlja najveću privatnu infrastrukturnu investiciju u Hrvatskoj u 2019. godini, a njime je uvedena najsuvremenija oprema spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti