Nova zvijezda u Samsungovoj galaksiji: Službeno predstavljen novi fleksibilni telefon Samsung Galaxy Z Fold2

Samsung Galaxy Z Fold2 bit će dostupan samo na odabranim tržištima, među kojima je i Hrvatska.

Martina Čizmić | 01.09.2020. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Samsung je uoči sajma IFA 2020 virtualno predstavio novu inačicu svog prvog fleksibilnog telefona - Galaxy Z Fold2. Da će Z Fold2 biti predstavljen u rujnu najavljeno je još na Samsung Galaxy Unpacked događanju početkom kolovoza kad smo imali priliku i nakratko vidjeti Fold2.

Sad su iz Samsunga otkrili sve njegove specifikacije, mogućnosti, ali i pokazali da slušaju povratne informacije svojih korisnika i prilagođavaju dizajn novih uređaja njihovim potrebama.

Lansiranjem Samsung Galaxy Z Fold2 5G pametnog telefona pomno smo slušali povratne informacije korisnika kako bismo bili sigurni da unosimo značajna poboljšanja u hardver, istovremeno razvijajući nove inovacije za poboljšanje korisničkog iskustva. Dodatno ojačani našim partnerskim partnerstvima s Googleom i Microsoftom, reorganiziramo i redefiniramo mogućnosti doživljaja mobilnih uređaja, rekao je dr. TM Roh, predsjednik i voditelj odjela za mobilne komunikacije, Samsung Electronics.

Tako se već na prvi pogled vidi razlika u odnosu na prvu inačicu Folda. Novi Fold2 nešto je veći, ali puno bolje leži u ruci, zahvaljujući dorađenim šarkama koje bolje preklapaju uređaj.

Uređaj ima veći unutarnji ekran, koji kad je rastvoren ima dijagonalu 7,6 inča (u odnosu na 7,3 inča kod Folda). Uklonjen je zub s kamerama što je smanjivalo vidljivi dio unutarnjeg ekrana i zamijenjen je tek malom rupicom za kameru. Također, smanjen je okvir ekrana pa ekran djeluje mnogo veće no što zapravo je. Unutarnji ekran je QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex koji se može pohvaliti prilagodljivom učestalošću osvježavanja do 120Hz za pregledavanje sadržaja bez ikakvog zastajkivanja.

Vanjski ekran, koji je kod Galaxy Folda bio tek 4,6 inča i djelovao malen u odnosu na veličinu samog uređaja, sad je povećan na čak 6,2 inča HD+ Super AMOLED što je u rangu s ostalim "običnim" pametnim telefonima. Prednja kamera skrivena je u Infinity-O Displayu u maloj rupici što dodatno ostavlja dojam velikog ekrana.

Za jak i jasan zvuk brinu se dva zvučnika s ojačanim vibracijskim pločicama i Dynamic Sound Experience.

Ono što je mnoge mučilo kad je predstavljen Galaxy Fold, šarke koje su odgovorne za preklapanje ekrana, sad su poboljšane. Tako je unutar svake šarke posebna četkica koja se brine da u mehanizam ne ulaze čestice prašine i prljavštine odnosno da se sam ekran ne oštećuje iznutra. Taj smo mehanizam vidjeli prvo kod Z Flipa, a uz minimalne preinake funkcionira i ovdje. 

Galaxy Z Fold2 dolazi s čak pet kamera. Stražnji trojac sastoji se od ultra široke 12MP kamere, širokokutne 12MP te 12MP tele kamere. Prednja kamera, kao i kamera na unutarnjem dijelu dolaze s 10MP.

Zanimljiva je opcija Capture View Mode koja omogućuje istovremeni pregled fotografije i fotografiranje kad je uređaj otvoren. Tako na jednoj polovici ekran prikazuje posljednju snimljenu fotografiju, dok druga koristi aplikaciju za kameru. Na taj način korisnik može odmah pogledati snimljenu fotografiju, bez otvaranja druge aplikacije.

Dual Preview pak olakšava fotografiranje i za onoga tko fotografira, ali i za osobu koju se fotografira jer prilikom korištenja glavne kamere kad je uređaj rastvoren, vanjski ekran pretvara u svojevrsno ogledalo pa osoba koju se fotografira može vidjeti kako će izgledati na slici. Isto je moguće i kad se stražnja kamera koristi kao seflie, s tim da se onda cijela aplikacija kamere seli na prednji ekran kako bi korisnik lakše napravio fotografiju.

Veliki ekran najbolje će se moći iskoristiti za istovremeno korištenje nekoliko aplikacija - mogućnost koja je dostupna i na drugim pametnim telefonima, ali koja zbog veličine ekrana možda nije bila uvijek praktična. Kod Galaxy Z Fold2, moguće je istovremeno imati do tri aplikacije na ekranu te urediti njihovu veličinu. Ono što će mnogima dobro doći opcija je sparivanja aplikacija koja dopušta spašavanje postavki otvorene kombinacije aplikacija kako bi se one mogle ponovno koristiti kasnije. Tako, primjerice, možete istovremeno imati otvoren Word, e-mail i pretraživač interneta, spasiti tu kombinaciju i uključivati ju kad god vam je potrebna, bez ponovno uređivanja postavki.

Microsoft je svoje partnerstvo sa Samsungom potvrdio prilagodivši aplikacije iz Office paketa za korištenje na Galaxy Z Fold2 uređajima, kako bi korisnici imali osjećaj kao da rade na računalu ili tabletu, a ne mobilnom uređaju.

Što se tiče samih specifikacija, Galaxy Z Fold2 dolazi s 7 nm 64-bitnim osmojezgrenim procesorom, 12 GB RAM-a te 256 GB prostora za pohranu. Z Fold2 ima dvije baterije kumulativnog kapaciteta 4500mAh što bi mu trebalo osigurati dovoljno snage za cjelodnevni rad.

Galaxy Z Fold2 5G dolazi u nekoliko boja karakterističnih za posljednju seriju Samsungovih uređaja - Mystic Bronze, Mystic Black, no uz opciju dodatnog odabira boje za šarke - Metalic Silver, Metalic Red, Metalic Blue i Metalic Gold. Personalizacija šarke će biti moguća online na Samsung.com na 21 odabranom tržištu od 1. rujna 2020. (Australija, Austrija, Belgija, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Norveška, Novi Zeland, Portugal, Rusija, Španjolska, Švedska, Tajland, UAE, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Vijetnam).

U Hrvatskoj će biti dostupan od 18. rujna (predbilježbe kreću već 1. rujna), po cijeni od 15.499 kuna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti