Samsung počinje s testiranjem autonomnih automobila

Samsung ne namjerava proizvoditi vlastite automobile, već razvijaju tehnologiju koja će poboljšati mogućnosti i sigurnost autonomnih automobila

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2017. / 10:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Googleovci godinama testiraju autonomne automobile, vlasnicima Tesle već je neko vrijeme dostupan autopilot, na ulicama SAD-a već su viđeni i prvi automobili na kojima Apple testira tehnologiju za autonomna vozila, a čini se kako će uskoro još jedna tehnološka kompanija početi s javnim testiranjem ove tehnologije – Samsung.

Ovaj južnokorejski div i najveća mobilna kompanija na svijetu nedavno je dobio dozvolu za testiranje vozila kojima će upravljati računala, no prema izvorima Korea Heralda, Samsung neće proizvoditi vlastite automobile, već planiraju razviti senzore i računalne module koji će, oslanjajući se na umjetnu inteligenciju i tzv. deep learning tehnologiju, poboljšati mogućnosti i sigurnost autonomnih automobila čak i u "najizazovnijim vremenskim uvjetima ". Za testiranje tehnologije koristit će Hyundaijeve automobile opremljene kamerama i senzorima, a zanimljivo je da je Samsung dvadeseta kompanija koja je dobila dozvolu za testiranjem autonomnih vozila u Južnoj Koreji.

Iako službena testiranja počinju sada, Samsung je još prije dvije godine pokrenuo odjel za razvoj automobilske elektronike, satelitske navigacije i sustava za autonomnu vožnju.

Kako bi omogućili lakše testiranje automobila bez vozača i tehnologije koja će upravljati ovakvim vozilima, Južna Koreja donijela je neke mjere koje će omogućiti brži razvoj autonomne tehnologije. Osim što su smanjili broj putnika koji moraju sjediti u vozilu kojim upravlja računalo (s dva na jednu osobu), u ovoj zemlji moći će se testirati i automobili u kojima neće biti volana niti papučica gasa i kočnica, odnosno njima će upravljati samo računala, bez mogućnosti intervencije vozača i preuzimanja kontrole nad vozilom.
 

Izvor: The Guardian


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti