Samsung razvija "savršeni ekran" za pametne telefone

Savršeni ekrani prekrivat će cijelu prednju površinu mobilnih uređaja te neće imati "zubić", ali ni rupu u zaslonu te će prednja kamera biti nevidljivo integrirana ispod samog ekrana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.03.2019. / 16:28

Samsung Galaxy S10e, S10 i S10+ (Foto: Samsung)

Dizajn i izgled pametnih telefona promijenio se posljednjih nekoliko godina te prednji dio uređaja sada gotovo u potpunosti zauzimaju ekrani – nema više home tipke ispod ekrana, niti su kamere smještene u velikom rubu iznad zaslona. Dio mobilnih kompanija krenuo je Appleovim smjerom te koriste tzv. notch, odnosno hardverski urez u ekran u kojem je smještena kamera, neke kompanije eksperimentiraju sa skrivenim prednjim kamerama koje iskaču iz kućišta prilikom snimanja selfija, dok su se kompanije poput Honora i Samsunga odlučile na drugačiji pristup.

Posljednja generacija top-modela južnokorejske mobilne kompanije tako dolazi s rupom u zaslonu u kojem je smještena prednja kamera – iako ovo rješenje nije savršeno, za mnoge ono je bolje od notcha. No Samsung već radi na novim inovacijama i rješenjima za razvoj savršenog ekrana s kojeg bi nestala i ta rupa u zaslonu.

Tehnologija će u budućnosti i dalje napredovati te je moguće da će u budućnosti prednja kamera biti u potpunosti skrivena ispod ekrana, tj. bit će nevidljiva kada se gleda u ekran, a imat će sve mogućnosti kao i današnje kamere za snimanje selfija. Ovakvu tehnologiju i savršene ekrane ne treba očekivati tijekom sljedećih godinu-dvije, komentirao je Samsungov potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj Yang Byung-duk, no čini se da je to smjer kojem će mobilne kompanije težiti u budućnosti.

Tako bi ekrani za nekoliko godina mogli zauzimati gotovo cijeli prednju površinu telefona – senzor za otiske prstiju bio bi implementiran u sam ekran, kamera bi se nalazila ispod ekrana, dok bi sam ekran mogao zamijeniti i zvučnik, kao na nedavno predstavljenom LG-jevom telefonu.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti