Samsungov novi Galaxy Gear neće imati Android već Tizen operativni sustav?

Nosivi gadgeti polako uzimaju maha na mobilnom tržištu, a očito je da Samsung želi ući na ovo tržište sa svojim uređajem i svojim operativnim sustavom.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 19.02.2014. / 14:56

Samsungov novi Galaxy Gear neće imati Android već Tizen operativni sustav?

Nosivi gadgeti polako uzimaju maha na mobilnom tržištu, a očito je da Samsung želi ući na ovo tržište sa svojim uređajem i svojim operativnim sustavom.

Android je trenutno vladar mobilnog operativnog sustava, no i njegova prednost bi se mogla smanjiti ako Samsungu krene s Tizenom, operativnim sustavom koji je prije godinu dana pokrenut unutar kompanije.

Prva verzija Galaxy Geara, koji je Samsung pokrenuo prošle godine, radila je na Androidu, no promjenom taktike, Samsung je pokazao da neće odustati od svoje vizije mobilnog operativnog sustava i ne želi dati previše moći Googleu.

Tizen je open-source projekt kojim Samsung pokušava razviti softversku platformu za smartphone i ostale mobilne uređaje. U početku, kompanija se našla u problemima nakon što su neki članovi tima otišli, no početkom godine objavljeno je 15 novih partnera uključujući i neke gigante poput Sprinta, SoftBanka i Baidu-a.

Činjenica da većina mobilnih uređaja na sebi ima Android daje Googleu moćnu poziciju i većinu zarade s obzirom da svaki Android uključuje Googleove servise kao što su tražilica, karte, mailove, a kroz koje se provlače milijarde dolara od oglašavanja. Naravno, ovakva pozicija Googlea ne odgovara proizvođačima hardvera koji dobivaju samo manji dio zarade.

Svojim operativnim sustavom Tizen, Samsung bi mogao povećati prihode prodajem i hardvera i softvera. 

Kako prenosi USAtoday, Tizen za Galaxy Gear izrađen je na HTML5 platformi koja će privući brojne web developere da rade aplikacije za ovaj pametni sat, no s druge strane znamo da se HTML5 aplikacije za sada nisu pokazale kao bolje rješenje od nativnih — a možda najbolji primjer tome je bio Facebook koje se vratio na nativne aplikacije radi sporosti.

Iz Samsunga se nadaju kako će uskoro objaviti još više uređaja baziranih na Tizenu, što bi mogla biti velika prilika za kompaniju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti