Samsungovi QLED televizori prošli rigorozno njemačko testiranje

Priznati njemački tehnološki magazin video certificirao je Samsung QLED televizore kao televizore bez neželjenih vizualnih efekata.

Martina Čizmić | 13.07.2018. / 10:13

Samsung QLED TV (Foto: Samsung) (Foto: Samsung)

Tehnološke specifikacije za TV zaslone postaju sve zahtjevnije pojavom tehnologija poput High Dynamic Range (HDR), a rizik od neželjenih burn-in problema posebno je važan za kupce koji zahtjevaju vrhunsku kvalitetu. Kako bi saznali jesu li zasloni u skladu sa zahtjevima i željenim karakteristikama, TV stručnjaci njemačkog magazina video i tehnološkog laboratorija connect Testlaba proveli su testiranje temeljeno na međunarodnoj normi za mjerenje, koja je usredotočena na kvalitetu HDR sadržaja QLED televizora, poznatom pod nazivom Information Display Measurements Standard (IDMS).

Samsungovi QLED TV-i prošli su testiranje i dobili certifikat koji dokazuje da nemaju neželjenih vizualnih efekata, kao što su burn-in i afterglow problemi. Prilikom testa izdržljivosti koji je trajao čak 72 sata stručnjaci su proveli razna mjerenja na Samsung QLED TV-ima kako bi, među ostalim, provjerili i burn-in efekte koje mogu prouzročiti statični elementi slike. Ovi efekti poznati su još pod nazivima „memory effect“, „ghosting“, „trajno zadržavanje slike“, „spaljeni zaslon“ ili „sagorijevanje”, a osjetno utječu na kvalitetu slike.

Kod pojedinih zaslona nepoželjni obris pojavljuje se nakon svega minute korištenja televizora ako se na zaslonu prikazuju statički elementi pri visokim sjaju te su zbog toga televizori u ovom testu na dulje razdoblje prikazivali izrazito crna i svijetla bijela polja. Stručnjaci koji su provodili test dodali su na testnu sliku varijabilne elemente teksta i treptajući bijeli okvir, kako bi automatski otkrili smetnje koje su uobičajene za moderne HDR televizore. Na taj način stvoreni su uvjeti slični onima u igrama HDR kvalitete. Osim standardne analize, stručnjaci su koristili i tamne sive slike u vrijednostima svjetline od 10 cd/m2 – što pokazuje jesu li su tamniji pikseli posvijetljeni.

Provedena testiranja pokazala su da Samsung QLED TV-i nisu podlegli ovim rigoroznim testovima. Dakle, televizori bi teoretski mogli ostati trajno upaljeni bez slikovnih elemenata poput mrežnih logotipa koji ostavljaju burn-in efekt ili afterglow.

Svatko tko je posebno osjetljiv na tzv. pojavu dvostruke slike i želi dugogodišnju sigurnost bit će na siguran s LCD ili QLED zaslonima, zaključuju stručnjaci koji su proveli testiranje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti