Sara govori arapski i pleše, no ovaj saudijski humanoidni robot ne smije pričati o seksu i politici

Šef tvrtke koja je radila na razvoju robota kaže kako Sara ne bi trebala govoriti o takvim temama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.03.2024. / 10:19

Robot Sara (Foto: Twitter/DigitalSaudi/Screenshot)

Sara ima 25 godina, visoka je 1,62 metra, govori arapski i engleski te je odjevena u tradicionalnu arapsku odjeću, no ona nije živo biće, već - humanoidni robot. Taj robot koji treba predstavljati tipičnu mlađu ženu iz ove zemlje službeno je predstavljen još prošle godine, a o njenim mogućnostima, kao i ponašanju nedavno je za Business Insider govorio Elie Metri, izvršni direktor tvrtke QSS AI & Robots koja je razvila Saru.

Prva Arapkinja u svemiru - 2 Prva Arapkinja vratila se iz svemira: "To je bilo spektakularno iskustvo"

Naglasio je da bi se robot, zato što predstavlja Saudijsku ženu, trebao pridržavati određenih pravila te izbjegavati razgovore o određenim temama. Trebala bi biti fina, ne pričati o politici, niti o seksu jer smo u Saudijskoj Arabiji. Ne bi trebali ići u te teme, objasnio je Metri.

Pri razvoju robota, QSS je razvio vlastiti veliki jezični model napravljen kako bi prepoznao govor, ali generirao rečenice koje Sara izgovora, pri čemu su koristili veliku bazu podataka. Svu tehnologije, razvoj i treniranje umjetne inteligencije odradili su potpuno sami, pri čemu nisu koristili niti ChatGPT.

Sara je prvi put predstavljena u konferenciji LEAP 2023. godine u Riyadhu, kada je robot demonstrirao svoje mogućnosti konverzacije, ali i plesa tradicionalnih arapskih plesova. Od tada je izložena na brojnim tehnološkim sajmovima te Metri kaže kako je privukla veliku pažnju, dok istovremeno dokazuje napredak koji je u ovoj zemlji napravljen u posljednje vrijeme na polju robotike, tehnologije i umjetne inteligencije.

Prije dvije godine, u Saudijskoj Arabiji predstavljena su i tri robota koja mogu držati predavanja, pozivati na molitvu i recitirati Kuran, a ove godine predstavljen je i humanoidni robot u obliku muškarca. Prilikom njegova nedavnog predstavljanja zabilježen je i jedan incident jer je robot novinarku koja je izvještavala o njemu dodirnuo po stražnjici.

Predstavljanje robota Neugodno i neočekivano: Saudijski robot novinarku dirao po stražnjici

Iako je na ovom tržištu tijekom posljednjih godina zabilježen veliki napredak koji su pokazale brojne kompanije - od Boston Dynamicsa do Tesle, ono je i dalje u svojim počecima te je potencijal na njemu iznimno velik tako da tijekom sljedećih godina možemo očekivati sve bolje robote sa sve boljim mogućnostima.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti