Prva Arapkinja vratila se iz svemira: "To je bilo spektakularno iskustvo"

U povijest je ušla prva žena iz Saudijske Arabije koja je otišla u svemir. Vratila se s misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji i prepričala svoje dojmove. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ena Dumenčić.

DNEVNIK.hr | 16.06.2023. / 20:26

Galerija

Prva Arapkinja u svemiru. Pravo glasa u Saudijskoj Arabiji žene su dobile 2015. godine, tek odnedavno mogu voziti automobile. No, život im i dalje vodi muškarac kao skrbnik - bio to otac, muž ili brat. Ova je astronautkinja zato, otišavši u svemir, napravila i velik korak za arapske žene.

Rayyanah je biomedicinska znanstvenica koja se bavi istraživanjem matičnih stanica raka. Na osmodnevnoj misiji u Međunarodnoj svemirskoj postaji sa svojom je posadom provela više od 20 eksperimenata.

Galaksija, ilustracija "Najambiciozniji pothvat dosad" prvi je korak prema odgovorima na neka od temeljnih pitanja u znanosti

Posjet mene i Alija, kao Saudijaca, Međunarodnoj svemirskoj postaji te snimanje fotografija i videa naše zemlje mnogo znači generacijiama kod kuće koji čekaju čuti te priče od nas. To je bilo spektakularno iskustvo za nas, kazala je Rayyanah Barnawi iz Saudijske svemirske komisije.

Proučavali su potencijalne terapije za rak dojke i rak debelog crijeva. Aksiom 2 je druga privatna astronautska misija na Međunarodnu svemirsku postaju. Tim se sastojao od dva američka i dva saudijska astronauta, uključujući Rayyanah.

MAPLE sustav radi u sveemiru Revolucionaran uspjeh američkih znanstvenika: Prvi uspješni prijenos energije iz svemira na Zemlju bežičnim putem

Sada živimo u svemirskoj eri, a Saudijska Arabija podupire osnaživanje nas mladih s različitim pozadinama za ono što osjećamo i ono čemu težimo. Stoga smo ovdje kako bismo služili zemlji. Također smo ovdje kako bismo služili čovječanstvu u cjelini, dodala je Barnawi.

Barnawi je svojim odlaskom u orbitu ispisala povijest i tako postala inspiracija brojnim ženama i mladim djevojkama u - arapskom svijetu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti