Neugodno i neočekivano: Saudijski robot novinarku dirao po stražnjici

Na predstavljanju humanoidnog robota Muhameda došlo je do neočekivane i neugodne situacije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.03.2024. / 10:27

Predstavljanje robota (Foto: Platforma X/@MeghUpdates)

Sve više kompanija, uključujući i npr. Teslu, razvija humanoidne robote vjerujući kako bi nam u budućnosti mogli pomagati oko kućanskih poslova, obavljati šoping za nas, pa čak i praviti društvo starijim i osamljenim osobama. Posljednjih je godina napravljen velik napredak na ovom polju, a svog robota nedavno je predstavila i robotska kompanija QSS iz Saudijske Arabije. Riječ je o prvom saudijskom robotu u obliku muškarca, kako su iz te tvrtke komentirali na njegovu predstavljanju, i dio je nacionalnog projekta ove zemlje kojim se žele naglasiti njihova postignuća na polju umjetne inteligencije.

Na predstavljanju, kako su ga nazvali - Muhameda humanoidnog robota, kompanija je prikazala robota obučenog u tradicionalnu odjeću zemlje, a njegovo je predstavljanje privuklo veliku pozornost te je video brzo postao viralan. No razlog za to ne nalazi se u dizajnu ili nekim mogućnostima samog robota, već u potpuno trećoj stvari. Naime, dok je tijekom prezentacije stajao pored novinarke Al Arabye, robot je lagano ispružio ruku i dotaknuo je po stražnjici.

Takav je potez iznenadio i novinarku, koja se okrenule prema njemu i podigla dlan, čime je, čini se, htjela pokazati robotu da više ne pokušava ništa slično. Na društvenim mrežama korisnici su optužili robota zbog neprikladnog dodirivanja novinarke te su kritizirali njegovo ponašanje, iako je moguće kako je riječ o slučajnom pokretu koji je nezgodno ispao jer se novinarka nalazila pored njega.

Waymo Gdje mu je bila pamet? Pokušao ukrasti robotaksi, no nije znao kako ga pokrenuti

Robot Figure AI-a OpenAI i Figure rade na projektu humanoidnog robota

Na mreži su se pojavile i teorije kako je netko robotom bežično upravljao te da je zbog toga robot Muhamed dotakao novinarku, no iz QSS-a kažu kako je riječ o potpuno autonomnom robotu koji je djelovao sam i nije bio pod ljudskom kontrolom.

Također, iz ove su tvrtke komentirali kako su prije predstavljanja upozorili sve nazočne na događaju, uključujući i novinarske ekipe, da drže sigurnu distancu od robota tijekom demonstracije njegovih mogućnosti. Iz QSS-a su analizirali snimku događaja s predstavljanja te kažu da nije bilo devijacija u odnosu na očekivano ponašanje robota. Ipak, ubuduće će poduzeti dodatne mjere kako bi spriječili da se ljudi previše približe robotu, odnosno područjima njegova kretanja.

 Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti