OpenAI i Figure rade na projektu humanoidnog robota

Figure želi svoje robote staviti u komercijalnu upotrebu što je prije moguće.

Hina | 01.03.2024. / 13:04

Robot Figure AI-a (Foto: Figure AI)

OpenAI, tvorac chatbota ChatGPT, planira u suradnji s robotičkom tvrtkom Figure svoj softver umjetne inteligencije razviti za humanoidne robote koji mogu hodati uspravno i izvoditi složene pokrete mehaničkim rukama.

AI softver OpenAI-a obučen je na temelju ogromne količine podataka.

Figure je nedavno u videu demonstrirao kako prototip robota te tvrtke priprema šalicu kave pomoću aparata za kapsule. To uključuje fine pokrete uzimanja kapsule i njezina umetanja u aparat za kavu. Prema Figureu, robot je to naučio u roku od 10 sati.

Novac Startup privukao pažnju velikih kompanija: Stotine milijuna dolara uložili su Amazon, Nvidia, OpenAI, Microsoft i druge tvrtke

Robot graditelj Scaling Omnidirectional Lattice Locomoting Explorer (SOLL-E) Najveći pad u skoro 20 godina: Smanjena potražnja za robotima u industriji

Na humanoidnim robotima već nekoliko godina radi i tvrtka Boston Dynamics, koja je danas u vlasništvu južnokorejskog proizvođača automobila Hyundai, a tehnološki milijarder Elon Musk razvija robota koji hoda uspravno pod nazivom Optimus u Tesli, proizvođaču električnih automobila na čijem je čelu.

Figure želi svoje robote staviti u komercijalnu upotrebu što je prije moguće, rekao je u četvrtak osnivač i izvršni direktor tvrtke Brett Adcock. Bivši zaposlenici Boston Dynamicsa i Tesle također su aktivni u tvrtki. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti