Satelitska komunikacija, Dynamic Island, prepoznavanje sudara: Novi modeli iPhonea donose pregršt noviteta

Apple je večeras predstavio 4 nova telefona, 3 pametna sata i novu generaciju slušalica AirPods Pro.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.09.2022. / 21:02

Apple iPhone 14 Pro i Apple iPhone 14 Max (Foto: Apple)

Nakon što smo mjesecima pratili brojne glasine i nagađanja oko nove generacije telefona, Apple je večeras i službeno predstavio četiri modela iz serije iPhone 14. Nova generacije donijela je i nove i velike promjene, kao i neke nove usluge usmjerene na sigurnost te jedno iznenađenje u obliku Dynamic Islanda na modelima iPhone Pro.

Umjesto minija - Plus

Krenimo redom. Kao što se i nagađalo, mini model iPhonea otišao je u povijest i svoje mjesto prepustio modeu Plus, za kojim će, ne treba sumnjati, potražnja biti puno veća, usprkos većoj cijeni. iPhone 14 i iPhone 14 Plus razlikuju se samo po veličini ekrana i, naravno, cijeni.

Apple iPhone 14 i Apple iPhone 14 Plus (Foto: Apple)

Klasičan iPhonea zadržao je dijagonalu od 6,1 inča, dok veći model ima 6,7-inčni ekran. Pokreće ih Appleov čipset A15 Bionic koji je ugrađen i u model iPhone 13 Pro. Telefoni imaju dvije kamere koje sada dolaze s većim senzorom, a tijekom konferencije posebno je naglašeno poboljšanje pri snimanju fotografija u lošim svjetlosnim uvjetima. Isto poboljšanje ima i ultraširoka kamera, kao i prednja kamera za snimanje selfija koja ima i autofokus.

Kao što se najavljivalo, novi modeli iPhonea imaju i podršku za eSIM kartice.

Predstavljene su i dvije opcije usmjerene na sigurnost koje su dostupne na sva 4 modela iPhonea. Jedna se odnosi na satelitsku komunikaciju putem opcije Emergency SOS za koju je Apple posebno dizajnirao komponente i softver kako bi se telefon mogao povezati sa satelitima. Na početku će ova opcija biti dostupna samo u SAD-u i Kanadi. Nova opcija jest i detekcija sudara koja korištenjem različitih senzora može prepoznati 4 vrste nesreća (sudar sprijeda, udarac u stražnji dio, u bok i prevrtanje) te u tom slučaju kontaktira hitne službe.

Cijena običnog modela ostala je ista (799 dolara), dok je model Plus 100 dolara skuplji. Oba modela moći će se prednaručiti za dva dana, a prodaja počinje 16. rujna za model iPhone 14 te 7. listopada za iPhone 14 Plus.

Dynamic Island

Apple iPhone 14 i Apple iPhone 14 Plus (Foto: Apple)

Dva modela iPhonea 14 Pro donijela su ono što smo od njih očekivali - još snažniji i moćniji hardver (A16 Bionic koji je 40 posto brži u odnosu na konkurencijim, naglasili su večeras iz APplea) te poboljšane kamere, ali i novitet u obliku onog što su nazvali Dynamic Island. Riječ je o rupici u zaslonu u obliku pilule u kojoj su smještene kamera za selfije i senzori, no ona predstavlja jedinstvenu integraciju hardvera i softvera jer se može (softverski) proširiti i unutar tog dinamičnog otoka prikazuju se obavijesti, animacije i slično. S opcijom Dynamic Island Apple je omogućio potpuno novi način interakcije s prikazom sadržaja na ekranu poput glazbe navigacije, sportskih rezultata i slično. Atraktivno i inovativno.

Posebnu pažnju posvetili su i sustavu kamera. S ovim je telefonima počelo “novo doba fotografije za iPhone”, naglasili su tijekom predstavljanja. Novi 48MP glavni senzor za čak je 65 posto veći u odnosu na senzor iPhonea 13 Pro s brojnim novitetima, opcijama i poboljšanjima koja omogućuju veliku količinu detalja, manje šuma, bolje boje te snima kvalitetnije fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja. iPhone ima i novu ultrawide kameru te telefoto kameru, a potpuno je redizajniran i flash.

Fotografije i videozapisi snimljeni ovim modelima, a koji su prikazani tijekom predstavljanja, izgledaju zaista impresivno.

Ono što je važno za napomenuti je da je njihova cijena ostala ista - 999 dolara za iPhone 14 Pro i 1099 za iPhone 14 Pro Max. Prednaručiti se mogu za dva dana, dok prodaja počinje 16. rujna.

Apple Watch Ultra

Apple Watch SE (Foto: Apple)

Poboljšanja na Apple Watchu 8 ne odnose se toliko na hardver, koliko na softver i senzore. Ovaj uređaj sada ima poseban senzor za temperaturu koji će omogućiti praćenje ovulacije, ali i upozoriti na određene zdravstvene probleme s ciklusom. Kao i novi telefoni i novi model Apple Watcha ima opciju prepoznavanja sudara. Cijena iznosi 399 dolara za GPS model, odnosno sto dolara više za model s GPS-om i podrškom za mobilne mreže.

Predstavljena je i nova generacija modela SE koja ne donosi nikakva revolucionarna poboljšanja, no u odnosu na prethodnika brži je za 20 posto te ima 30 posto veći ekran u odnosu na model Series 3.

Najveća zvijezda među satovima ipak je potpuno novi model Apple Watch Ultra. Najveći (49mm) i najizdržljiviji model do sada namijenjen je za ekstremne uvjete i avanturiste - maratonce, ronioce, alpiniste itd. Ima napredniji GPS i kompas, može se koristiti za ronjenje s posebnom aplikacijom za ronioce, može izdržati velike vrućine i ekstremije hladnoće. Cijena, naravno, nije mala te iznosi 799 dolara.

Apple AirPods Pro (Foto: Apple)

Predstavljen je i novi model slušalica AirPods Pro koje dolaze s H2 čipom koji omogućuje fantastičnu kvalitetu zvuka te još veći razinu detalja. Baterija može izdržati 6 sati, odnosno 30 sati u kombinaciji s kutijom za punjenje, a njihova cijena iznosi 249 dolara.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti