Saudijska Arabija šalje svoju prvu astronautkinju u svemirsku misiju

Posada Ax-2 bit će lansirana na ISS pomoću rakete SpaceX Falcon 9 iz lansirnog kompleksa 39A u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi.

Hina | 14.02.2023. / 09:59

Peggy Whitson, John Shoffner, Ali AlKarni i Rajana Barnavi (Foto: Axiom Space)

 Saudijska Arabija poslat će kasnije ove godine svoju prvu astronautkinju u svemirsku misiju, što je najnoviji potez kraljevstva koje želi promijeniti svoj ultrakonzervativni imidž.

Rajana Barnavi pridružit će se Saudijcu Aliju Al-Karniju u desetodnevnoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), objavila je službena Saudijska novinska agencija (SPA).

Barnavi i Al-Karni poletjet će na ISS svemirskom letjelicom SpaceX Dragon u sklopu misije privatne svemirske tvrtke Axiom Space ovog proljeća, rekli su SPA i Axiom.

U Ax-2 također će biti Peggy Whitson, bivša NASA-ina astronautkinja koja će obaviti svoj četvrti let na ISS, i John Shoffner, biznismen iz Tennesseeja.

Posada Ax-2 bit će lansirana na ISS pomoću rakete SpaceX Falcon 9 iz lansirnog kompleksa 39A u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi.

Naftom bogata Saudijska Arabija krenut će stopama susjednih Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su 2019. postali prva arapska država koja je poslala svog državljanina u svemir.

Astronaut Haza al-Mansuri proveo je osam dana na ISS-u. Još jedan Emiraćanin, Sultan al-Nejadi, također će putovati do svemirske postaje kasnije ovog mjeseca.

Nadimka "Sultan svemira", 41-godišnji Nejadi postat će prvi arapski astronaut koji će provesti šest mjeseci u svemiru.

Zaljevske monarhije nastoje diversificirati svoja gospodarstva ovisna o energiji kroz mnoštvo projekata.

Saudijski de facto čelnik, prijestolonasljednik Mohamed bin Salman također se pokušava riješiti strogog imidža kraljevstva kroz zalaganje za reforme.

Otkako je došao na vlast 2017., ženama je dopušteno da voze i putuju u inozemstvo bez muškog skrbnika, a njihov se udio u radnoj snazi više nego udvostručio od 2016., sa 17 posto na 37 posto.

Međutim, pohod Saudijske Arabije u svemir nije prvi.

Godine 1985. saudijski kraljevski princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz, pilot zračnih snaga, sudjelovao je u svemirskoj misiji koju je organizirao SAD, postavši prvi arapski musliman koji je putovao u svemir.

Saudijska Arabija je 2018. uspostavila svemirski program, a prošle godine pokrenula još jedan za slanje astronauta u svemir, što je sve dio Vizije 2030. - programa princa Salmana za diversifikaciju gospodarstva.

Axiom Space izveo je svoju prvu privatnu astronautsku misiju na ISS u travnju 2022.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti