Saznajte koliko su sigurni Googleovi autonomni automobili

U javno objavljenom izvješću, nakon više od godinu dana testiranja, mogu se pročitati vrlo zanimljive brojke

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 13.01.2016. / 09:30

Googleovi autonomni automobil

 U razdoblju od 14 mjeseci, 49 Googleovih autonomnih automobila odvezlo je gototo 700 tisuća kilometara, što je više nego dovoljno da bi se počeli objavljivati rezultati o (ne)sigurnosti. Na traženje Department of Motor Vehicles (DMV) iz američke Kalifornije, na čijem se području "vozikaju" autonomni automobili, Google je dostavio izvješće koje je javno dostupno i možete ga u potpunosti proučiti ovdje. Ono što je, naravno, najzanimljive, jest brojka koja otkriva koliko puta je Googleovo vozilo detektiralo grešku zbog koje je kontrole i upravljanje morao preuzeti vozač, a u svakom automobilu je, kod svakog testiranja, bio prisutan i čovjek. 

Dakle, brojkom su Googleovi samostalni automobili  puta zabilježili "komunikacijske propuste" zbog kojih su automatski prebacili kontrole na čovjeka. Uglavnom je sve prošlo bez većih problema, ali u 13 slučajeva bi, da su se vozila nastavila kretati upravljana automatskim kontrolama, dogodila prometna nesreća! Srećom, proces prebacivanja kontrola sa Googleovog automobila na vozača je prošao apsolutno savršeno, što također nije nevažno. Ipak, ono što je pomalo zbunjujuće je izjava Googlea kako su testni vozači morali "nekoliko tisuća puta preuzeti upravljanje", jer nije baš jasno na kakva se to točno preuzimanja misli i kako se to može uklopiti u navedene brojke. 

Biti će zanimljivo vidjeti kakve su brojke drugih proizvođača koji testiraju svoje autonomne automobile, jer su i oni svoja izvješća učiniti javno dostupnima, kao što je to za sada učinio samo Google. Sada se čekaju VW, Audi, Mercedes Benz, Delphi Automotive, Tesla Motors, Bosch i Nissan, kojima je DMV dopustio testiranje autonomnih automobila. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti