Scenarij iz noćne more: Qualcomm će tražiti blokadu uvoza iPhonea u SAD?

Nakon podizanja tužbe protiv Applea, Qualcomm bi od ITC-a mogao tražiti zabranu uvoza iPhonea u SAD

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.05.2017. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon podizanja međusobnih tužbi zbog problema oko licenciranja tehnologije između Qualcomma i Applea, čini se kako su u Qualcommu spremni na novi korak u borbi s Cookovom kompanijom – blokadu uvoza iPhonea u SAD. Appleovi prihodi od prodaje u SAD-u prošle godine iznosili su 86,6 milijardi dolara, od čega je čak 60 posto od tog iznosa kompanija zaradila prodajom iPhonea tako da je jasno što bi eventualna blokada uvoza ovog telefona značila za kompaniju. Službenih informacija o blokadi još nema, no neimenovani i pouzdani izvori novinarima Bloomberga Qualcomm je sprema uskoro od International Trade Commisiona (ITC) zatražiti blokadu uvoza. Ovakav potez nije nepoznanica za Apple jer je upravo ova kompanija 2013. godine od ITC-a zatražila blokiranje uvoza nekih starijih modela Samsungovih telefona u SAD zbog kršenja njihove patentne tehnologije.

iPhone je, naravno, proizvod američke kompanije, no njegove komponente se proizvode, a telefon sastavlja u Aziji tako da ovi telefoni moraju proputovati pola svijeta prije nego stignu na police američkih trgovina i mobilnih operatera. Problemi između Applea i Qualcomma, napominju na Venture Beatu, počeli su kada je Apple u dijelu svojih telefona prošle godine počeo koristiti Intelove čipove za modem umjesto Qualcommovih te je Apple početkom ove godine podigao tužbu protiv Qualcomma jer su smatrali kako je cijena licenciranja njihove tehnologije i korištenje patenata – za telefone u kojima se koriste, ali i ne koriste Qualcommove komponente, prevelika. Kako Qualcomm drži patente za neke od najvažnijih tehnologija koje se koriste u bežičnim mrežama i telefonima, ova kompanija naplaćuje njihovo licenciranje, dok u Appleu tvrde da zloupotrebljavaju svoju dominantnu poziciju kako bi izvukli što više novaca te traže promjene u načinu licenciranja.

Na Appleovu tužbu iz Qualcomma su odgovorili protutužbom u kojoj su COokovu kompaniju optužili za nepoštivanje ugovora (samo za drugi kvartal navodno im duguju 500 milijuna dolara), a čini se kako će sljedeći korak biti pokušaj blokiranja uvoza iPhonea. Prema Mattu Larsonu, analitičaru Bloomberga, Qualcomm bi, nakon SAD-a, mogao "testirati" teren i u drugim zemljama i zatražiti zabranu uvoza iPhonea i u Veliki Britaniju, Njemačku te prodaju u Kini.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti