Seagate priprema najveći čvrsti disk na svijetu koji će koristiti novu tehnologiju zapisivanja podataka

Seagate će ovaj čudovišni disk lansirati u sklopu serije Exos 20+, a šuška se kako bi se u istoj seriji trebali pojaviti i diskovi s još većim kapacitetom.

Martina Čizmić | 28.09.2020. / 11:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U svijetu računala jedna je stvar sigurna - nikad dovoljno prostora za pohranu. Bez obzira na to kako i koliko te za što točno koristili računalo, nije naodmet imati koji gigabajt viška. Neki problem nedostatka prostora rješavaju brisanjem nepotrebnih podataka, a drugi vanjskih dodatnim prostorima za pohranu (vanjski diskovi ili oblak).

No u Seagateu pripremaju novi čvrsti disk koji bi trebali predstaviti u prosincu, a koji bi trebao oduševiti sve kojima kronično nedostaje prostra za pohranu. Radi se o prvom čvrstom disku koji koristi tehnologiju HAMR (heat-assisted magnetic recording, odnosno magnetsko zapisivanje pomoću topline) i koji će zahvaljujući tome imati kapacitet od nevjerojatnih 20 TB.

HAMR tehnologija funkcionira tako da čvrsti disk privremeno zagrije materijale od kojih su diskovi napravljeni, što ih čini podložnijima magnetskom mehanizmu unutar samog diska. To olakšava zapisivanje podataka na manje prostore na disku, odnosno omogućuje gušće zapise, a time i veći kapacitet.

Seagate će čudovišni disk lansirati u sklopu serije Exos 20+, a šuška se kako bi se u istoj seriji trebali pojaviti i diskovi s još većim kapacitetom. Iz Seagatea nisu htjeli otkriti neke konkretnije detalje o samom disku, odnosno seriji, no u javnost je procurilo da će diskovi trošiti manje od 12 W struje, a prema trenutačno dostupnim podacima zapisivat će i čitati podatke brzinom većom od 261 MB/s.

Izvor: TechRadar

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti