Sedam razloga zašto kupiti Android umjesto iPhonea!

Većina vlasnika iPhone nikada ne bi zamijenila svoj telefon s Androidom, no telefoni koji rade na Androidu imaju brojne prednosti u odnosu na Appleov gadget

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.12.2014. / 12:24

Sedam razloga zašto kupiti Android umjesto iPhonea!

Prilikom kupovine novog pametnog telefona, korisnici se prvo moraju odlučiti za operativni sustav na kojem će telefon raditi. U prošlom desetljeću za većinu poslovnjaka ovaj je odgovor bio prilično jednostavan te su se oni odlučili za BlackBerry, no ova je kompanija danas u velikim problemima te njihove telefone kupuju samo oni rijetki fanovi i korisnici koji i dalje preferiraju hardversku tipkovnicu u odnosu na virtualnu. Još jedan izbor su telefoni koji rade na Microsoftovom mobilnom operativnom sustavu Windows Phone, no ponuda takvih uređaja nije naročito velika tako da većina korisnika mora odabrati između mobilnih uređaja koji rade na Androidu i Appleovog iPhonea.

Posljednji Appleovi telefoni najprodavaniji su pametni telefoni na svijetu te će vam većina vlasnika ovih uređaja vjerojatno savjetovati da, umjesto Androida, kupite Appleov gadget. Ipak, usprkos brojnim pohvalama korisnika i IT novinara, Appleovi telefoni imaju neka ograničenja te veliki broj ljudi (podsjetimo, Android u potpunosti dominira mobilnim tržištem te je u trećem ovogodišnjem kvartalu zauzeo skoro 85 posto tržišta) favorizira kompanije čiji mobilni uređaji rade na Androidu. Novinari Business Insidera nabrojali su sedam glavnih razloga zbog kojih bi se, ako razmišljate o kupovini novog telefona, trebali odlučiti za jedan od telefona koji rade na Androidu, umjesto za iPhone:

Uređaji koji rade na Androidu imaju bolju sinkronizaciju s Googleovim uslugama poput Gmaila, mapa, kalendara i drugih te su nove opcije ovih servisa često prije dostupne na Androidu, nego na iPhoneu jer Android je ipak Googleov operativni sustav.

Mogućnost zamjene baterije – kapacitet baterije s vremenom slabi, a na brojnim telefonima koji rade na Androidu moguće je jednostavno izvaditi staru bateriju i zamijeniti je s novom, što nije moguće na iPhoneu.

Memorijska proširenja – korisnici iPhonea ograničeni su samo na memoriju koja se nalazi u njihovom telefonu (i na memoriju u 'oblaku'), dok najveći konkurenti iPhoneu imaju utor za memorijske kartice tako da se količina dostupnog prostora na nekim modelima može povećati za čak 128GB.

Personalizacija početnog ekrana – putem raznih aplikacija korisnici mogu personalizirati izgled početnog ekrana svog Androida

Pune se putem standardnog USB kabela – za punjenje Appleovih telefona potreban je poseban (Lightning) kabel.

Brojne hardverske opcije – dok ste s iPhoneom dugo vremena bili ograničeni na samo jedan modelom telefona (sada je dostupno nekoliko modela s 4, 4,7 i 5,5 inčnim ekranima), ljubiteljima Androida dostupni su brojni modeli s različitim dijagonalama ekrana (i preko šest inča) i različitim oblicima (zakrivljeni ekrani).

Cijena – za mnoge je ovo često najvažniji faktor te se za pola cijene iPhonea (oko 350 dolara) može kupiti napredni Android s odličnim hardverom poput OnePlus Onea. 

Foto: Google

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti