Šef američke agencije za razvoj lijekova navodno smijenjen zbog opreza oko lijekova koje je hvalio Trump

Bright kaže da je američka vlada promovirala lijekove kao "panaceju" (čudotvorni lijek za sve bolesti) iako "očito nisu znanstveno utemeljeni".

Martina Čizmić | 23.04.2020. / 09:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bivši direktor ključne američke agencije za razvoj lijekova protiv pandemije koronavirusa rekao je u srijedu da je otpušten jer je pozivao na pažljivu uporabu lijekova koje često promovira američki predsjednik Donald Trump.

Rick Bright priopćio je da je smijenjen s funkcije direktora Biomedicinske uprave za napredna istraživanja i razvoj (BARDA) i da mu je dodijeljena nova funkcija jer nije htio nametati hidroksiklorokin i povezani klorokin kao lijekove protiv COVID-19, respiratorne bolesti uzrokovane koronavirusom.

Spreman sam razmotriti sve opcije i razmišljati izvan okvira za učinkovito liječenje, pa sam se s pravom odupirao naporima da američkoj javnosti pružim lijek čija učinkovitost nije dokazana, priopćio je Bright, javljaju američki mediji.

Bright kaže da je američka vlada promovirala lijekove kao "panaceju" (čudotvorni lijek za sve bolesti) iako "očito nisu znanstveno utemeljeni".

Američko ministarstvo zdravstva koje nadzire BARDA-u objavilo je u utorak da je Bright premješten u Nacionalni institut za zdravlje. Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci rekao je u srijedu da je čuo da će Bright biti zadužen za dijagnostiku, "vrlo, vrlo važno" pitanje.

Bright, stručnjak za cjepiva i terapije, izabran je za direktora BARDA-e 2016. prije nego što je Trump postao predsjednik.

Trump je često promovirao klorokin i hidroksiklorkin kao potencijalne lijekove protiv bolesti COVID-19. Možda ih i ja uzmem, rekao je ranije ovog mjeseca iako liječnici upozoravaju da nije dokazana učinkovitost lijekova i da su potrebna dodatna testiranja.

Trump je novinarima u utorak rekao da ne zna tko je Bright. Nikad nisam čuo za njega. Tip kaže da je otpušten. Možda je, možda nije. Treba čuti i drugu stranu, izjavio je.

U nedostatku učinkovitih tretmana, liječnici na prvim linijama počeli su davati hidroksiklorokin i klorokin pacijentima kojima se stanje pogoršavalo jer su manje studije sugerirale njihovu potencijalnu učinkovitost.

Neki liječnici tvrde da su bili pod pritiskom da primjenjuju terapije koje su oglašavali Trump i njegovi pristaše.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti