Šef Applea sanja o uređaju budućnosti koji su mediji prozvali svetim gralom, no planove bi mu mogao pokvariti - Zuckerberg

Ono što je predstavila Meta prilično je dojmilo ekipu iz Applea te bi zbog toga mogli promijeniti svoje planove.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.10.2024. / 10:15

Tim Cook (Foto: Afp)

Svakog rujna cijela tehnološka industrija pozorno prati Appleovu konferenciju na kojoj Tim Cook i ekipa predstavljaju nove modele iPhonea i druge gadgete. Noviteti koje predstavi Apple često postaju trendovi i među drugim proizvođačima i pokazuju u kojem se smjeru kreće industrija, iako u nekim slučajevima, kao ove godine, kompanija zaostaje za tržištem te, kada je u pitanju AI, pokušava uhvatiti konkurenciju.

Qualcomm Qualcomm surađuje sa Samsungom i Googleom na uređaju koji bi jednom mogao zamijeniti pametne telefone

Apple pokušava biti lider i na još jednom tržištu - virtualne stvarnosti te su ranije ove godine predstavili svoj prvi uređaj Vision Pro. Hardverski i softverski riječ je o prilično naprednom uređaju koji nije bez mana, a najveća prepreka za većinu osoba koje ovaj gadget zanima jest cijena od čak 3500 dolara. Kompanija priprema i nove i jeftinije modele, no čini se kako bi, kao i u slučaju AI-a, i na ovom tržištu mogli prilično zaostajati za konkurencijom. Konkretno - za Metom.

Zuckebergova kompanija prošli je tjedan predstavila konkurenta Appleovom Visionu Pro koji, iako hardverski ne može parirati Visionu Pro, samo bi zbog jednog razloga mogao privući veliki broj zainteresiranih za ovu tehnologiju - cijena. Naime, Metin Quest 3S stoji pristupačnih 299 dolara te je Vision Pro čak više od deset puta skuplji od njega, a kako naglašavaju na Bloombergu, svakako nije deset puta bolji.

No jedan je drugi uređaj na Metinoj konferenciji privukao pažnju ekipe iz Applea - pametne naočale Orion. Riječ je o modelu koji je samo prototip i nije namijenjen za prodaju na tržištu, no svakako pokazuje kako je Meta dobrom putu te su uspjeli napraviti uređaj koji je praktičan za nošenje i tehnoloških prilično napredan. Iako smo od konačnog proizvoda namijenjenog tržištu i dalje udaljeni barem 3 do 5 godina, na Bloombergu kažu kako je Meta ispred Applea kada su u pitanju pametne naočale, uređaja za koji mnogi smatraju da bi jednom u budućnosti moglo zamijeniti pametne telefone.

Zbog toga u Appleu razmišljaju o promjeni vlastite strategije i pristupu ovom tržištu te njihova razmišljanja trenutačno idu u više smjerova. Jedan je kako bi ipak trebali ostati pri dosadašnji planovima, odnosno nastaviti s razvojem Visiona Pro, no fokus bi stavili na njegove cjenovno povoljnije verzije korištenjem jeftinijih materijala i ekrana niže kvalitete. Druga mogućnost je fokus na pametni ekran, pri čemu bi uređaj koristio računalnu snagu i bateriju iPhonea s kojim bi se povezivao. Time bi se smanjila težina uređaja i njegova cijena. Također, postoji mogućnost da kompanija u budućnosti glavni naglasak stavi na pametne naočale, kakve bi bile slične naočalama kakve je Meta već napravila u suradnji s Ray-Banom. Iako bi takav uređaj koristio čipove i umjetnu inteligenciju, ne bi imao podršku za proširenu stvarnost.

Apple Vision Pro Nema interesa za Appleov gadget koji je trebao biti najveći novi proizvod nakon iPhonea

Najzanimljiviji smjer je onaj kojeg su na Bloombergu nazvali “svetim gralom”, a to je razvoj samostalnih naočala s podrškom za proširenu stvarnost koje će imati napredne leće te integrirane sve komponente poput baterijskog sustava, procesora, kamere, sustava za praćenje očiju itd., a sve u dimenzijama i s dizajnom klasičnih naočala. O takvom uređaju izvršni direktor Applea Tim Cook sanja, a pokazalo se da je takav uređaj prevelik izazov čak i za Appleove dizajnere i inženjere pa su jedno vrijeme pauzirali njegov razvoj.

Apple bi tijekom godina mogao predstaviti neke ili čak sve od spomenutih proizvoda, no već sada je jasno kako moraju prilično ubrzati razvoj jer u suprotnom su u opasnosti gubitka koraka s razvojem nove kategorije proizvoda koja može transformirati način na koji ljudi koriste tehnologiju. Trenutačno su to prvenstveno telefoni te im iPhone donosi velike prihode, no Cook i ekipa već sada moraju razmišljati kakva će biti budućnost kada pametni telefoni, koliko god da nam se to sada činilo nemogućim, padnu u drugi plan.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti