Zuckerberg se priprema za budućnost: Predstavljen novi VR uređaj i prototip pametnih naočala

Model Quest 3S dolazi s raznim opcijama koje ima i Appleov Vision Pro, no od njega je višestruko jeftiniji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.09.2024. / 09:40

Meta Quest 3S (Foto: Meta)

Meta je predstavila novi model naočala za virtualnu stvarnost koji bi korisnike trebao privući prvenstveno - cijenom. Dok su njihovi ostali modeli skuplji, a Appleov Vision Pro s cijenom od 3500 dolara je neka vlastita kategorija, Metin Quest 3S stoji samo - 299 dolara.

Tijekom jučerašnjeg eventa Meta Connect, na kojem je Zuckerberg prikazao i prototip pametnih naočala i još neke AI novotarije, glavna zvijezda ipak je bio njihov najjeftiniji VR uređaj do sada. Zuckerberg kaže da će korisnici na njemu moći gledati filmove, igrati videoigre te pokretati različite aplikacije u virtualnoj stvarnosti poput npr. aplikacija za fitness i slično.

Meta Quest 3 Zuckerberg nahvalio svoj uređaj: Smatra da je Quest 3 bolji od 7 puta skupljeg Appleova Visiona Pro

Slovo “S” u imenu, objasnili su iz Mete odnosi se na - “start” i uređaj je namijenjen onima kojima je ovo prvi korak na ovom tržištu, odnosno prvi uređaj s podrškom za VR. Quest 3S dolazi s nekim sličnim opcijama kao i Appleov VR uređaj (naravno, tek treba u praksi vidjeti koliko je razlika u kvaliteti tih opcija i prikazu sadržaja u Visionu Pro i novom Questu) pa se tako npr. može simulirati veliko kino platno unutar uređaja. Također, iz Mete su posebno izdvojili poboljšan prikaz vanjskog sadržaja u stvarnom vremenu unutar ekrana uređaja (pasthrough), putem vanjskih kamera i senzora.

Glavni naglasak na ovom uređaju stavljen je na multitasking i pokretanje aplikacija te ga je Zuckerberg pozicionirao kao (nosivo) računalo, a ne npr. uređaj samo za igranje VR igara. Tijekom demonstracije Meta je tako prikazala pokretanje četiri aplikacija u isto vrijeme na lebdećem ekranu uređaja (YouTube video, preglednik internetskih stranica, Amazon Music i Metina trgovina aplikacija), iako sama prezentacija nije prošla idealno jer je došlo do gašenja aplikacija, nestajanja kontrola itd. Usprkos tome, iz ove tvrtke kažu da može u isto vrijeme pokrenuti šest prozora.

Iako su se iz Zuckerbergove kompanije pohvalili kako su njeni uređaji najprodavaniji na VR tržištu, potražnja za njima ipak nije toliko velika, odnosno njihove prodajne brojke ipak se ne mogu usporediti s brojkama (ali i zaradom) na tržištu pametnih telefona. Tvrtka je do sada, prema podacima CNBC-a, u posljednjih deset godina već uložila više od 65 milijardi dolara u virtualnu stvarnost i razvoj hardvera, a Zuckerberg je svoju strategiju objasnio činjenicom što želi spriječiti Apple da u budućnosti kontrolira većinu ovog tržišta tako da je sve to priprema za budućnost u kojoj bi virtualna stvarnost trebala biti sveprisutna.

Pored Questa 3S, Meta je najavila i smanjenje cijene prošlogodišnjeg modela Quest 3 pa sada ovaj uređaj s 512GB memorije stoji 499 dolara. Što se modela Quest Pro tiče, ovaj uređaj cijene tisuću dolara povučen je s tržišta.

AR naočale

Meta Orion (Foto: Meta)

Zuckerberg vjeruje kako će budućnost, odnosno razvoj tehnologije na kraju dovesti do laganih i transparentnih pametnih naočala, a trenutačno ulaganje u VR hardver i softver samo su nužni koraci u tom smjeru. A Meta je prikazala i rani prototip takvih naočala nazvanih Orion. One nisu namijenjene tržištu i prodaji i koristit će se samo interno, no Zuckerberg kaže kako one predstavljaju smjer u kojem žele ići s razvojem. Sljedeća verzija Oriona mogla bi biti dostupna kao Metine prve AR naočale, no nije poznato kada će to biti. Putem Orina korisnici mogu igrati igre, koristiti više prozora unutar naočala te održavati videokonferencije koristeći realistične avatare.

Meta Quest 3 Simulacija u simulaciji: Znanstvenici upozoravaju na veliki problem za uređaje za virtualnu stvarnost

Pored novog Questa i prototipa AR naočala, Meta je predstavila i neke novitete za svoje Ray-Ban Meta naočale koje su dobile dodatne opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji. Ove su se naočale pokazale prilično popularnim te je Zuckerberg nedavno komentirao kako su proširili partnerstvo s EssilorLuxotticom pa će u budućnosti predstaviti njihove nove modele.

Izvor: CNBC 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti