Korisnici pokazali palac dolje Appleovoj revoluciji, a razlog je jasan - previsoka cijena

Koliko god da je uređaj napredan, uz cijenu od 3500 dolara jasno je kako je većini ljudi nepristupačan.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.06.2024. / 10:00

Apple Vision Pro (Foto: Afp)

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada je Apple predstavio Vision Pro, uređaj za koji su u toj kompaniji očekivali da će postaviti temelj revolucije virtualne stvarnosti. Iako je od starta svima bilo jasno kako za ovim uređajem neće biti velike potražnje jer je njegova cijena previsoka za većinu ljudi, čini se kako su u Appleu ipak očekivali veći uspjeh.

Apple Vision Pro Problemi za korisnike Appleova uređaja: Dobili su modrice ispod očiju i žale se na bol u leđima i glavobolju

Kada se početkom godina pojavio u prodaji, većina medija i korisnika koji su ga isprobali pohvalili su njegove mogućnosti i potencijal, no svima je bilo jasno kako je riječ o uređaju koji nije bez mana i koji je potrebno usavršiti. Apple je, čini se, veliki naglasak stavio na potencijal Visiona Pro i mogućnosti virtualne stvarnosti, no nakon početnog interesa, s vremenom je potražnja za ovim uređajem značajno smanjenja. Također, za Apple još je zabrinjavajuća činjenica kako su ga i njegovi kupci s vremenom počeli sve manje koristiti.

Zbog toga su se Cook i društvo odlučili na promjenu ranije zacrtane strategije. Naime, prema prvotnim planovima, Apple je nakon predstavljanja prvog modela, trebao krenuti s razvojem nasljednika Visiona Pro koji bi imao još naprednije opcije, ali kao i prvi model, visoku cijenu. No iz kompanije su navodno najmanje jednom dobavljaču komponenti i partneru poručili da pauziraju s razvojem tog modela. Umjesto toga i investiranja u skupi uređaj za kojim neće biti velike potražnje, kompanija će fokus usmjeriti na razvoj cjenovno pristupačnijeg modela.

Niža cijena, jasno, znači kako bi taj uređaj trebao biti inferiorniji u odnosu na prvi model, no neke konkretne specifikacije tog modela trenutačno nisu poznate. Jedino što se u medijima spominje jest da bi trebao zadržati ekran visoke rezolucije aktualnog modela te bi trebao biti lakši u odnosu na prvi model.

Meta Quest 3 Zuckerberg nahvalio svoj uređaj: Smatra da je Quest 3 bolji od 7 puta skupljeg Appleova Visiona Pro

Za uspjeh jeftinijeg Visiona Pro vjerojatno će najvažnija biti njegova - cijena. Aktualni model stoji čak 3500 dolara i ekipi u Appleu je jasno da, ako žele značajno veću potražnju, moraju poprilično smanjiti tu cijenu te bi ona trebala biti u rangu najskupljih modela iPhonea, dakle oko 1500 dolara. Iako je riječ o značajno pristupačnijoj cijeni, cifra je puno veća u odnosu na neke konkurentske uređaje. Npr. Meta Quest 3 sa 128GB memorije dostupan je za 500 dolara, a nakon što je predstavljen Vision Pro, Zuckerberg je sa zadovoljstvom komentirao kako je njegov uređaj bolji od sedam puta skupljeg Appleova Visiona Pro.

Za one koji žele što prije zaroniti u Appleovu virtualnu stvarnost, a Vision Pro im je preskup, morat će sačekati još neko vrijeme jer njihov jeftiniji VR uređaj na tržištu ne treba očekivati prije kraja sljedeće godine.

Izvor: GSM Arena
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti