Pada interes za Appleovim gadgetom budućnosti: Trgovine tjedno prodaju samo po nekoliko komada

Apple već priprema nove modele tog uređaja, pri čemu bi jedan od novih modela trebao biti značajno jeftiniji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.04.2024. / 10:38

Apple Vision Pro (Foto: Afp)

Nakon što je Apple predstavio svoj gadget budućnosti, kako su neki nazvali Vision Pro, tehnološki analitičari i novinari komentirali su kako je sigurno da ovaj uređaj neće obarati prodajne rekorde te da potražnja za njim neće biti velika. Razlog je jasan - cijena. Naime, tko želi Vision Pro, mora za njega dati čak 3500 dolara.

Apple Vision Pro Problemi za korisnike Appleova uređaja: Dobili su modrice ispod očiju i žale se na bol u leđima i glavobolju

Usprkos tome, u Appleu su se nadali kako među velikom vojskom njihovih fanova postoje mnogi koji imaju duboke džepove i želju kupovinom tog futurističkog gadgeta. Na početku je potražnja za Visionom Pro bila solidna i u skladu s očekivanjima (procjenjuje se kako tijekom perioda prednarudžbi prodano između 160 i 180 tisuća komada) te smo nakon lansiranja na društvenim mrežama mogli vidjeti brojne videozapise osoba koje u svakodnevnom životu koriste ovaj gadget u javnosti.

Jedan ga je developer čak nosio na svom vjenčanju, što nije oduševilo mladenku a mrežom su se proširili videozapisi osoba koje nose Vision Pro dok su upravljali automobilom, dok se voze u javnom prijevozu, prelaze cestu i slično.

No nakon početnog interesa, čini se kako potražnja za ovim uređajem pada. To najbolje možemo vidjeti i po broju osoba koje rezerviraju 25-minutne demo prezentacije u Appleovim trgovinama i žele isprobati taj uređaj. Taj je broj drastično smanjen, a mnogi koji se naruče za demonstraciju na kraju se niti ne pojave u Apple Storeu, objavio je poznati stručnjak za ovu tvrtku Mark Gurman s Bloomberga. Dok se na početku u trgovinama prodavalo nekoliko komada dnevno, sada se toliko komada proda tijekom cijelog tjedna.

Slične informacije ima i još jedan poznati Appleov stručnjak Ming-Chi Kuo prema čijim je izvorima Apple smanjio očekivani broj isporuka uređaja s između 750-800 tisuća na između 400-450 tisuća.

Meta Quest 3 Simulacija u simulaciji: Znanstvenici upozoravaju na veliki problem za uređaje za virtualnu stvarnost

Ono što bi trebalo biti još zabrinjavajuće za kompaniju, objasnio je Gurman, jest da mnogi koji su kupili Vision Pro, više ga skoro pa uopće ne koriste. Među njima je i sam Gurman koji ga je na početku koristio nekoliko puta dnevno, dok ga u posljednje vrijeme pali jednom do dva puta tjedno. Prema njemu, ali i pritužbama brojnih drugih vlasnika uređaja, on je glomazan i težak te trenutačno ne postoji neka top aplikacija zbog koje bi se ljudi kupili ili svakodnevno koristili Vision Pro. Također, dio korisnika imao je problema s bolom u vratu i nelagodom zbog njegova korištenja, a Gurman je spomenuo i kompliciran proces namještanja tog uređaja da bi se samo pogledao jedan film.

Vision Pro trenutačno je u prodaji samo u SAD-u, a do kraja godine trebao bi se pojaviti i na drugim tržištima, uključujući i kinesko. Ovo je Appleov prvi korak na tržištu proširene i virtualne stvarnost te kompanija već razvija nove uređaje, uključujući i jeftiniji model, kao i pametne naočale koje će imati podršku za proširenu stvarnost. Kako tehnologija bude napredovala, a cijene padale, očekuje se kako bi potražnja na ovom tržištu s vremenom mogla porasti.

Izvor: Yahoo Tech

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti