NASA želi ponovno poslati ljude na Mjesec i sklona je ideji da to bude međunarodni pothvat, što otvara mogućnost da Mjesecom prvi put hodaju ''neamerikanci''.

Mnogo je prostora na mjesecu i svi naši međunarodni partneri ondje nam trebaju, rekao je prvi čovjek NASA-e Jim Bridenstine na nedavnom svjetskom astronautičkom kongresu.

Ako usuglasimo doprinos svih zemalja, nastavio je, ne vidim razloga zašto naši međunarodni partneri ne bi s nama išli na Mjesec. Samo je 12 ljudi u povijesti hodalo Mjesecom i svi su bili Amerikanci.

NASA sada razvija svemirsku letjelicu (Orion) i malu svemirsku postaju (Gateway) koja bi kružila oko Mjeseca. Plan je da se čovjek ponovno pošalje na Mjesec 2024. godine.

Taj će prvi korak sigurno biti samo američki, izuzimajući tehnički doprinos iz Europe na Orionu. Tek nakon što se postaja Gateway proširi neamerikanci će moći na Mjesec.

Apsolutno želimo imati Europljane na Mjesecu, kaže šef Europske svemirske agencije (ESA) Jan Wörner.

Godina 2024. bit će isključivo američka, rekao je AFP-u. A za Europljane.. ne znam, možda 2027. ili 2028..

I Japan se želi pridružiti misiji te "poslati svoje astronaute na Mjesec", kazao je predsjednik japanske svemirske agencije (Jaxa) Hiroshi Yamakawa.

Jedno je sigurno, ako Amerikanci žele širiti suradnju za odlazak na Mjesec, neće je proširiti na bilo koga.

Američki potpredsjednik Mike Pence nekoliko je puta rekao da SAD na tome želi surađivati samo sa "slobodoljubivim zemljama".

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju