Šef Roskosmosa prijeti rušenjem ISS-a: "Stanovništvo zemalja predvođenih 'psima rata' trebalo bi razmisliti"

Dmitrij Rogozin, šef Roskosmosa i glasni pobornik ruske invazije na Ukrajinu, pozvao je na ukidanje sankcija, jer bi mogle poremetiti rad ruskih letjelica koje opslužuju ISS.

Branimir Vorša | 12.03.2022. / 10:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sankcije koje je ostatak svijeta nametnuo Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, mogle bi uzrokovati pad Međunarodne svemirske stanice, novo je upozorenje koje stiže iz Rusije.

Sankcije protiv Rusije mogle bi uzrokovati pad Međunarodne svemirske postaje (ISS) i dovesti do toga da struktura od 500 tona "padne u more ili na kopno", rekao je šef ruske svemirske agencije Roskosmos.

Dmitrij Rogozin, inače glasni pobornik ruske invazije na Ukrajinu, pozvao je na ukidanje sankcija, jer bi mogle poremetiti rad ruskih letjelica koje opslužuju ISS.

Kao rezultat toga, ruski segment postaje, koji pomaže u ispravljanju njezine orbite, mogao bi biti pogođen istim sankcijama, uzrokujući da struktura od 500 tona "padne u more ili na kopno", napisao je Rogozin na Telegramu.

Objavljujući kartu lokacija na kojima bi se ISS mogao srušiti, rekao je da je malo vjerojatno da će biti u Rusiji.

No, stanovništvo drugih zemalja, posebice onih predvođenih 'psima rata', treba razmisliti o cijeni sankcija protiv Roskosmosa, poručio je Rogozin.

NASA je ranije poručila da pokušava pronaći rješenje da ISS ostane u orbiti bez pomoći Rusije.

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti